Het zou toch mooi zijn als je altijd één ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’-kaartje gratis bij je rijbewijs krijgt. Als je dan voor het eerst door de politie van de weg wordt geplukt, mag je één keer doorrijden zonder consequenties. Het liefst rij je dan ook gelijk even langs het Suikeroompje voor wat extra benzinegeld. Wat blijkt: in Amerika bestaat daadwerkelijk iets dat lijkt op een ‘verlaat de gevangenis gratis’-kaart.

In Amerika heb je iets dat de Police Benevolent Association (PBA) heet, wat eigenlijk gewoon de vakbond voor politieagenten is. Vrienden en familie van PBA-leden kunnen een zogenoemde PBA Courtesy Card krijgen. Op de kaart staat zoiets als: ‘De drager van deze kaart is een supporter van de PBA, probeer alle mogelijke beleefdheden uit te dragen.’

Als een bestuurder met zo’n PBA Courtesy Card langs de kant wordt gezet en om het rijbewijs wordt gevraagd, dan geven ze meestal het rijbewijs én de PBA-kaart. Op de Courtesy Card staat meestal ook de naam van de politieagent die de pashouder kent.

Je kunt de Monopoly-kaart kopen op eBay

Als je gelukt hebt (en als de overtreding niet buitensporig is), heb je kans dat de politieagent je laat gaan met een waarschuwing. De kans daarop is het grootst als de dienstdoende agent de naam op het pasje kent. Overigens staan de kaarten gewoon te koop op eBay, al denken we niet dat je als Nederlandse toerist iemand voor de gek houdt.

Lees ook: Waarom je vaak auto’s te hard door de trajectcontrole ziet rijden (die géén boete krijgen)

Volgens de BBC zijn politiebureaus in de afgelopen jaren minder van deze PBA-kaartjes gaan uitdelen. De vakbond zelf benadrukt dat het middel voor public relations is en geen ‘verlaat de gevangenis gratis’-kaartjes. In de praktijk zijn er wel verhalen van mensen die met een waarschuwing onder een boete uit kwamen, zo hoor je ook in de video van Vice hieronder.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear