Goed nieuws voor automobilisten die minder niet willen betalen om van Zuid-Beveland naar Zeeuws-Vlaanderen te rijden en slecht nieuws voor liefhebbers van Nederlandse tolwegen. Vanaf 2025 is Nederland een tolweg armer. Gelukkig voor de die-hards blijven er drie tolwegen: de Kiltunnel bij Dordrecht, de tolbrug in Nieuwerbrug en de aanstaande Blankenburgtunnel bij Maassluis. Er zijn ook plannen om tol te heffen op de ViA15 bij Arnhem en Nijmegen.

Automobilisten hoeven straks niet meer te betalen wanneer ze de Westerscheldetunnel gebruiken. Volgend jaar betaal je nog 5 euro voor een auto, 7,50 euro voor een auto met aanhanger, 18,20 euro voor een bus en motorrijders betalen 2,50 euro. Het Rijk betaalt 140 miljoen euro om de gemiste inkomsten te compenseren. Daarna zou de tol sowieso afgeschaft worden omdat we dan gaan rekeningrijden.

Transportbedrijven moeten voorlopig blijven betalen

Het vrachtverkeer blijft betalen, omdat er nu nog geen geld is om die inkomsten te dekken. De overheid en de provincie gaan zich ‘de komende tijd inspannen’ om ook vrachtwagens gratis door de tunnel te laten rijden. De Westerscheldetunnel werd in 2003 geopend. Met een lengte van 6,6 kilometer is de Westerscheldetunnel de langste verkeerstunnel van Nederland.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is heel blij voor de gebruikers van de Westerscheldetunnel: ‘Dit is een langgekoesterde wens van de Zeeuwen en het is mooi dat we die wens nu, in goede samenwerking met de provincie Zeeland, in vervulling kunnen laten gaan.’ Volgens de overheid draagt een tolvrije Westerscheldetunnel bij aan de leefbaarheid en economie in de provincie.

Reacties

 • Eddy heeft op 27 november 2023 geschreven:

  Beste Bas,
  De Westerscheldetunnel is GEEN tunnel tussen de eilanden maar is een ontsluiting tussen vaste land (ZeeuwsVlaanderen) en de Zeeuwse eilanden. Dat zijn eigenlijk ook geen eilanden maar vaste land en voor de Zeeuwsvlamingen verbinding met het vaste land zonder door Belgie te hoeven rijden. Hopelijk weer een stukje wijzer geworden, toch??

  • Bas Leesberg heeft op 27 november 2023 geschreven:

   Hi Eddy,

   Ik heb hem aangepast. Inderdaad een stukje wijzer geworden.

   Reageer
  Reageer
 • Vlogger heeft op 23 november 2023 geschreven:

  Rekeningrijden is nog steeds niet zeker dat het doorgaat zitten nog te veel problemen mee met hoe en hoeveel er betaald moet worden en op welke wegen en of de buitenlandse bezoekers ook gaan betalen.Dus veel onzekerheden nog om dat nu al te zeggen.

  Reageer
 • Trucker heeft op 22 november 2023 geschreven:

  Die tunnels zijn allang afbetaald, we betalen ons scheel aan wegenbelasting ( duurste van europa ) en ook nog eens tol betalen kan niet gekker.

  Reageer
 • Pieter heeft op 21 november 2023 geschreven:

  EDIT: Aangepast, bedankt!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)