Op Whatsapp gaat een foto rond van een BMW 330i in Nederland met de Amerikaanse kentekenplaat ‘BPMVRIJ’ uit de staat Alabama. Best interessant, want de kentekenplaat duidt op een Nederlandse eigenaar, maar die mogen over het algemeen niet met buitenlandse platen rijden. Maar in dit geval mag de fiscus achter zijn computer (noem het gerust de aftrekpost) er helemaal niets van vinden.

De eigenaar van de auto werkt bij Defensie en verhuisde voor zijn werk anderhalf jaar naar Amerika. ‘De auto’s zijn daar veel goedkoper, dus als je daar aankomt, ga je natuurlijk gelijk kijken voor een auto’, zegt hij tegen TopGear. ‘In Amerika kun je een kenteken naar eigen keus samenstellen. Tijdje over nagedacht en je eigen naam is natuurlijk niet zo leuk, dus toen vond ik “BPMVRIJ” wel humor.’

Er is geen BPM over de auto betaald, en dat gebeurt ook niet

‘Je moet hem daar [in Amerika] zes maanden in bezit hebben en dan mag je hem zonder belastingen mee terug nemen’, gaat hij verder. Dus toen de eigenaar terug naar Nederland kwam, heeft hij de auto als verhuisgoed meegenomen. Normaliter mag je als Nederlander hier niet met een buitenlands kenteken rijden, maar in dit geval geldt er een uitzondering.

‘Het is de bedoeling dat je binnen een jaar de auto naar de RDW brengt voor een Nederlands kenteken. Ik mag hem dan gratis invoeren zonder BPM of BTW. Maar tot die tijd is het leuk om met zo’n plaat rond te rijden. Je krijgt scheve gezichten, mensen die raar kijken en mensen die foto’s nemen’, licht de BMW-rijder toe. Ook mag de eigenaar voorlopig nog zonder kentekenplaat op de voorbumper rijden, aangezien deze in Alabama niet verplicht is.

Wat vindt de politie van de Amerikaanse kentekenplaat ‘BPMVRIJ’?

En aandacht van de politie? ‘Ik ben nog niet staande gehouden, maar collega’s van mij wel. Ik rij eigenlijk alleen maar heen en weer naar m’n werk. Af en toe kom ik in De Meern, daar heb ik bij Cobra Suspension verlagingsveren en spacers gekocht die door BDM Automotive zijn geïnstalleerd. Een goede vriend van mij heeft in De Meern ook z’n poetsbedrijf. Het is ook een beetje een hobbyauto.’

Op de Amerikaanse kentekenplaten met ‘BPMVRIJ’ na heeft de BMW 330i nog een paar kenmerken die typisch zijn voor de Verenigde Staten. ‘Hij heeft reflectoren die anders zijn dan in Nederland en de achterlichten hebben geen oranje knipperlichten, die zijn rood. Ook het op afstand starten is een optie die Europese BMW’s niet hebben. Als ik hem invoer, hoef ik daar niets aan te veranderen.’ Uiterlijk in mei 2023 moet de auto naar de RDW voor een setje gele platen.

Reacties

  • Leo harkmuns heeft op 11 augustus 2022 geschreven:

    Dat werd al gedaan toen wij in Duitsland bij de NATO zaten.Met ons NATO nr en terug geplaatst werden naar Nederland. Van 1976 tot 1995..dus niet zo nieuw

    Reageer
  • Leo hurk heeft op 11 augustus 2022 geschreven:

    Dat werd al gedaan toen wij bij de NATO in Duitsland waren..en terug gingen naar Nederland. Dat was na 1995 afgelopen ,

    Reageer
  • JLU heeft op 10 augustus 2022 geschreven:

    Wegenbelasting hoef je in het 1e jaar ook niet te betalen, zelf heb ik bijna 1 jaar met een Belgische plaat rondgereden en daarna deze verkocht ( kreeg een auto van de zaak)

    Reageer
  • Frank heeft op 10 augustus 2022 geschreven:

    Wat ik nog vergat te melden bij mijn eerdere reactie. Alleen degene die gebruik maakt van de verhuiskostenregeling mag in de auto rijden zolang er US platen op zitten. Immers de douane wet zegt je hebt het recht gebruik te maken van je verhuisgoed als in het land waar je vandaan komt. Als je staande wordt gehouden met een vriend of iemand anders achter het stuur loop je groot risico de BPM vrijstelling kwijt te raken.

    Reageer
  • Frank heeft op 10 augustus 2022 geschreven:

    Het verhaal klopt, maar de politie weet dat vaak niet en hield mijn zoon met Mustang, kenteken GESTOLE, om de haverklap aan. Inderdaad, de lol gaat er snel af dus toch maar naar de RDW versneld. Ook klopt het dat je mistachterlicht moet hebben en bediening daarvan met signaallampje in je cockpit hetgeen bij US uitvoering ontbreekt. Bij de Mustang moest tevens de oranje dagrijverlichting uitgeschakeld worden. Verder viel het mee en de mooiere rode achterlichten mochten blijven. Kortom het lijkt lolliger dan het is als je steeds aangehouden wordt en er gedreigd wordt met procesverbalen, boetes en in beslagname. Je staat wel in het gelijk maar ja…

    Reageer
  • Robbert heeft op 10 augustus 2022 geschreven:

    Is wel een BMW die in Amerika in elkaar is geschroefd. Dat is goedkoper, maar zeker niet gelijk aan een Europese.

    Reageer
  • JR heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Hij moet wel wegenbelasting in Nederland betalen. Hij kan eenmalig voor 2 weken vrijstelling vragen

    Reageer
  • Danny heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Hetzelfde verhaal geldde toen NL-militaren in Duitsland gestationeerd waren. Niets nieuws dus. ..

    Reageer
  • Kom op zeg! heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Nou Gijs, dan ben je kennelijk geen echt goeie autohandelaar!
    Groeten van ‘eenaurohandelaar’

    Reageer
  • Arnold heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Een collega van mij nam een MGB mee uit Canada. Soortgelijk verhaal. Zijn kenteken was GEINTJE. Hij werd zo vaak aangehouden, dat het niet leuk meer was. Hij heeft toen versneld een Nederlands kenteken geregeld.

    Reageer
  • Gerben heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Voor het invoeren moeten er wel andere stadslichten (moeten hier wit zijn en in amerika oranje) in en er moet een mistachterlicht op

    Reageer
  • Tweedehands heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Fantastisch

    Reageer
  • Gijs heeft op 9 augustus 2022 geschreven:

    Ik ben een autohandelaar, en wanneer ik zo’n Amerikaans ding moet inruilen bied ik de helft van wat een EU spec BMW waard is

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)