We blijken een stel toetsenbordstrijders met z’n allen: op het internet een hele hoop roepen, maar in het echt vrij weinig doen. Uit onderzoek van EenVandaag en het AD bleek namelijk dat meer dan de helft van de Nederlanders niet van plan was om zich aan de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/u te houden. Maar nu de nieuwe regel van kracht is, blijkt iedereen tóch netjes 100 km/u te rijden. Of zijn de metingen in deze uitzonderlijke tijden niet representatief?

Op verzoek van EenVandaag en het AD onderzocht Flitsmeister de snelheid van 1,7 miljoen gebruikers op vijf snelwegen. Er werd gemeten tijdens de week vóór de invoering van de nieuwe maatregel, en de vier weken daarna. Zelfs nu het asfalt zo leeg is, houden mensen zich doorgaans netjes aan de snelheid. De gemiddelde snelheid is nu 104 km/u in de ochtend en rond het middaguur zelfs precies 100. Na 19:00 uur is de gemiddelde snelheid 114 km/u.

Jorn de Vries van Flitsmeister zegt tegen het AD: ‘We dachten dat er een gewenningsperiode nodig zou zijn, maar het was meteen vanaf dag één dat iedereen zich aan de maximumsnelheid hield. Mensen pasten zich heel snel aan. Ik denk ook dat door corona de solidariteit groter is. We zijn wat netter en vriendelijker in het verkeer.’ Zelfs nu het weer iets drukker wordt op de snelweg, neemt de snelheid niet toe. De politie komt over twee weken met een eigen rapport hierover.

Reacties

  • Anthony heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

    Ondanks die wijziging naar 100 per uur rij ik nog steeds 120-130 en na 19:00uur 150 op de linkerbaan. Rijdt lekker door en je ligt niet te hannesen met iemand inhalen die 98 rijdt en jij met 101 voorbij wilt tuffen. Laat alles in mijn ogen wat vlotter verlopen. Kijk naar Duitsland en België, hogere toegstane snelheid en alles loopt vlotjes door.

    Reageer
  • Joop de Groot heeft op 5 mei 2020 geschreven:

    Nonsens! Als ik overdag op de snelweg (bv A2) 100 km/uur rijd, wordt ik voortdurend ingehaald en niet alleen door auto’s die een klein beetje harder rijden, maar ook door auto’s en busjes die veel en veel harder rijden. Snelheden van zo’n 140 km/uur zijn dan geen uitzondering! Als bestuurders zien dat er controle plaatsvindt, gaan ze langzamer rijden. Dan kun je makkelijk op een gemiddelde van 100 km/uur uitkomen, als je gaat meten!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear