De beste manier om ervoor te zorgen dat je geen fietser van zijn tweewieler lanceert bij het openen van de autodeur? Gewoon goed kijken. Dat vindt tenminste het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een wet die verplicht dat we in Nederland ook de ‘Dutch Reach’ of de ‘Nederlandse Greep’ toepassen, zoals onlangs in het VK werd ingevoerd, wordt dus niet nodig bevonden. Dit meldt Nu.nl.

Als je in het VK niet de hand die zich het verst van de deur bevindt gebruikt om hem te openen bij het uitstappen, riskeer je een boete van omgerekend 1.200 euro. Het idee is dat je je lichaam draait als je de verste hand gebruikt en dat je zo automatisch de dode hoek checkt voor fietsers. De handeling zou in Nederland zijn uitgevonden omdat we hier zoveel fietsverkeer hebben. De buitenlandse media is ervan overtuigd dat iedereen het hier altijd doet.

Nederlandse Greep is en wordt hier niet verplicht

Nu.nl deed navraag bij het ministerie en zij zien er geen brood in om de regel hier ook door te voeren. Het zou bij auto’s met moeilijke deurgrepen zelfs onveiliger kunnen zijn. ‘Dat kan ertoe leiden dat je sneller vergeet goed uit te kijken, omdat je de aandacht nodig hebt om de deur te openen’, aldus een woordvoerder van het ministerie. Ook het CBR laat aan de nieuwswebsite weten dat de Nederlandse greep niet verplicht is tijdens rijlessen en rijexamens.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear