Hoewel het internet het anders doet lijken, bestaan dashcams niet om YouTube te verrijken met grappige beelden of dikke crashes. Niet per se, althans. Je koopt een dashcam voornamelijk om verzekeringsredenen. Want hoe bewijs je anders dat de persoon bij het stoplicht naar achteren rolde, in plaats van dat jij tegen hem aan botste?

Daarom is het zaak dat de beelden zo scherp mogelijk zijn. Dan zijn kentekens bijvoorbeeld het best te zien onder alle weersomstandigheden. De Nextbase 612GW 4K is volgens de fabrikant de eerste 4K-dashcam ter wereld. TopGear mocht de camera een tijdje testen. Benieuwd naar de 4K-beelden? Die vind je onderaan het artikel.

De installatie van de Nextbase 612GW 4K is simpel. Je propt een SD-kaartje in de camera en hangt ‘m met een zuignap aan je voorruit. Via de menu’s kun je wat voorkeuren instellen, bijvoorbeeld of het scherm de snelheid aangeeft tijdens het rijden en of de dashcam tegen je praat (om bijvoorbeeld aan te geven dat ie aan het opnemen is).

Nextbase 612GW 4K: het beeld

Het beeld is scherp en in de meeste omstandigheden kun je goed zien wat de verkeerssituatie is en wat de kentekens van de andere auto’s zijn. Soms reflecteren je koplampen te fel op de nummerplaat van de auto voor je, waardoor het wat lastiger te lezen is. Onze dashcam had ook weleens de vervelende gewoonte zijn SD-kaart te laten crashen, maar misschien hadden wij een maandagochtendmodel.

Net als bij de meeste dashcams neemt de Nextbase 612GW op tot de SD-kaart vol is, daarna gooit ie vanzelf de oudste beelden weg om ruimte te maken. De grote vraag is: kun je met 4K-beeld wel genoeg beelden kwijt op een doorsnee kaartje van 64 GB? Of schiet de resolutie zijn doel voorbij? Het valt alleszins mee: op het kaartje kon de dashcam zo’n vijf uur aan videobeeld kwijt. Het wordt pas problematisch als je alle beelden naar je computer wilt verplaatsen.

Doordat de Nextbase 612GW 4K een accuutje heeft, kan hij opnemen zonder stroom te krijgen van de auto. Wanneer jij dus in je bedje ligt, en de camera registreert beweging, zal hij vanzelf opnemen. Het nadeel hiervan is dat ie al opneemt als jij de deur van je auto opent. Omdat hij de beelden ook direct tegen verwijderen beveiligt, zal je SD-kaartje al snel worden gevuld met nutteloze beelden. In ons geval 11 gigabyte aan loze parkeerplaatsshots.

Een ander nadeel van de Nextbase 612GW is dat je niet gewaarschuwd wordt voor flitspalen. Uiteraard heb je hier apps als Flitsmeister voor, maar het was een handige toevoeging geweest. Ook reageert de snelheidsmeter iets langzamer dan we bijvoorbeeld gewend zijn van de Mio MiVue 785. Kleine onhandigheden, maar geen reden om de dashcam te laten liggen.

Wel ontzettend handig is de WiFi-mogelijkheid. Zo kun je zonder kabels de beelden direct op je telefoon zetten. Dan hoef je nooit meer te zeggen ‘je had erbij moeten zijn’, want je laat het gewoon zien. De Nextbase 612GW 4K kost ongeveer 239 euro en is bij de grotere elektronicazaken verkrijgbaar.

Nextbase 612GW 4K impressie

Reacties

  • Luc van Vessem heeft op 22 april 2019 geschreven:

    Zonder dat ik de Nextbase 612GW 4 k wil becommentariëseren mis ik wel wat zaken die in de Mio Mi Vue 788 wel aanwezig zijn, zoals b.v de snelheid en roodlicht camera. Voor de rest ontlopen ze elkaar niet veel.

    Echter de prijs tikt wel aardig aan in vergelijk met de Mi Vue 788, die voor rond de € 180 is te bestellen bij Cooblue

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear