Het is alweer bijna een jaar geleden dat we afscheid namen van de W213-generatie van de Mercedes E-klasse. De grote finale werd toen verzorgd door de Mercedes-AMG E 63 S Final Edition. Die kreeg als laatste E-klasse de 4,0-liter biturbo V8 van AMG. Niets van dat alles bij deze nieuwe Merc. Die krijgt een hybride viercilinder.

De nieuwe E-klasse is een belangrijke auto. Meer dan een miljoen exemplaren zijn er verkocht van het model dat nu afscheid neemt. Er rust dus veel druk op de schouders van deze opvolger. Wat als eerste opvalt, is het nieuwe gezichtje. Dat heeft een connectie met de elektrische tak van Mercedes. De grille en het zwarte paneel dat de koplampen verbindt zorgen hiervoor. Je kunt de grille bestellen in twee versies. Als je voor de sterrengrille kiest, heb je sterallures en ben je af.

Mercedes E-klasse (2023) rijdend schuin voor 2

Kijk een stukje verder omhoog en je komt uit bij de sportieve motorkap. Kijk nog verder en je komt erachter dat de nieuwe E-klasse langer en breder is. Dat heeft vast iets te maken met de luxe aan de binnenkant. Voor we daar verdergaan, nog even de achterkant. Daar zijn nu funky achterlichten met twee driehoekjes per kant.

Het interieur van de nieuwe Mercedes E-klasse

Stap in de nieuwe Merc en je wordt onthaald door het zogeheten Superscreen. Dit scherm loopt van de bestuurder helemaal door tot de bijrijder, maar dan wel in drie vakken opgedeeld. Ziet er wat opgeruimder uit dan bij de vorige auto. Dat komt niet in de laatste plaats door de verlichting rond het dashboard. Er is ook meer ruimte in de cabine – bijna op het niveau van de S-klasse als we Mercedes moeten geloven – en meer bagageruimte.

Specificaties van de nieuwe Mercedes E-klasse

De E-klasse is te bestellen als hybride met diesel- of benzinemotor. Voorlopig is de E 400 de sterkste uitvoering. De 2,0-liter viercilinder produceert 380 pk en 650 Nm. Dat vermogen gaat via een negentraps automaat naar alle vier de wielen. De topsnelheid is 250 km/u en vanuit stilstand kun je binnen 5,3 seconden aan de 100 km/u zitten.

Overige mogelijkheden zijn de E 200 benzine (204 pk) en E 200 diesel (197 pk met de optie van AWD), plus een hybride E 300 met benzinemotor (204 pk met 4Matic-optie). Later komt er nog een versie met een zescilinder diesel. Oh, en voor we het vergeten: de hybrides komen op elektra verder dan ooit tevoren. Ze zouden tussen de 97 en 115 kilometer moeten halen dankzij betere regeneratie van de remmen en een grotere 25,4-kWh batterij.

De nieuwe Mercedes E-klasse zal zich pas echt gaan bewijzen als hij over een jaar of 50 in een ver land als taxi door het leven gaat en al meerdere keren het klokje rond heeft gereden. Of doen we hem zo te weinig eer aan? Tot die tijd is de nieuwe Merc vooral een ontzettende knappe sedan. Laat ons ook zeker weten wat jij van hem vindt.

Reacties

  • Jos heeft op 28 april 2023 geschreven:

    Mercedes is het beste mijn sprinter rijd op 6 maanden 245000 km elke dag Brussel Bordeaux nog niks probleem gehad de vorige sprinters 316 rijden gemakkelijk 800000 km zonde veel problemen dus ze zijn heel goed

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)