Voordat je naar het front kunt eerst een Supercharger van Tesla opzoeken en hopen dat ie niet bezet is, dat is geen doen. Die valt af. Diesel klinkt als een leuke optie, maar zelfs dat is niet ideaal in oorlogstijd. Waterstof is lastig te krijgen en we hebben het idee dat het ook een veiligheidsrisico is. Daarom kiest de Koninklijke Marechaussee voor een heel andere brandstof voor de nieuwe lichting onopvallende gepantserde voertuigen. De voertuigen zelf moeten nog gekozen worden.

De toekomstige gepantserde voertuigen van de Koninklijke Marechaussee rijden namelijk op kerosine. Ja, je leest het goed: vliegtuigbrandstof. Niet omdat ze plotseling willen opstijgen, maar om slimme militaire redenen. Deze brandstof is eigenlijk een mengsel van standaard vliegtuigkerosine (zoals je ook in een F-16 vindt) en een slim additief dat zorgt dat dieselmotoren er soepel op draaien. Dus nee, ze tanken straks niet puur vliegtuigbrandstof in hun motoren. Het mengsel heet F-63.

Waarom kiest Defensie dan voor kerosine in plaats van gewoon diesel? Dat heeft alles te maken met de NAVO Single Fuel Policy. Binnen de NAVO is afgesproken dat alle militaire voertuigen, vliegtuigen en zelfs schepen bij voorkeur één soort brandstof gebruiken: iets kerosine-achtigs. In oorlogssituaties maakt dat de logistiek veel simpeler: één type tanker, één bevoorradingslijn. Zo voorkom je chaos en tekorten als de nood aan de man komt. Voor Defensie betekent dit minder kwetsbaarheid en meer flexibiliteit.

Wat is het voordeel van kerosine (F-63)?

Chemisch gezien zit kerosine tussen benzine en diesel in. Het is minder vluchtig dan benzine (dus minder snel ontvlambaar) maar beter bestand tegen vrieskou dan diesel. Ideaal voor vliegtuigen die op grote hoogte opereren, waar temperaturen van -50 graden normaal zijn. In gemodificeerde dieselmotoren werkt kerosine als een betrouwbare brandstof die lang houdbaar is. Door een additief toe te voegen, wordt het smeervermogen verbeterd, zodat dieselpompen en injectoren niet slijten.

Waarom niet diesel als dat overal te krijgen is?

Maar wacht even, denk je misschien, is diesel niet gewoon overal verkrijgbaar? Zeker, in vredestijd wel. Je kunt in Nederland natuurlijk naar elk tankstation rijden. Maar in oorlogstijd, of bij buitenlandse missies in gebieden zonder infrastructuur, kun je niet zomaar vertrouwen op lokale pompstations. Bovendien kunnen burgerstations dicht zijn, vervuild, of simpelweg onveilig. Defensie neemt daarom z’n eigen bevoorrading mee én maakt alles compatibel met kerosine.

De voertuigen die de Marechaussee straks gebruikt, zijn speciaal ontworpen om zonder problemen op F-63 te draaien. Dat betekent dat de motoren aangepast worden om het andere verbrandingsgedrag van kerosine op te vangen. Denk aan iets andere injectoren, aangepaste brandstofpompen en specifieke motorsoftware. Ook materialen in de brandstofleidingen moeten tegen kerosine bestand zijn, want deze vloeistof is iets agressiever dan diesel.

Welke voertuigen krijgen de kerosinemotoren?

Binnen Defensie rijden al voertuigen rond die op de F-63 rijden. De aanleiding voor dit artikel is de aanbesteding van 110 tot 140 nieuwe gepantserde civiele voertuigen. De leverancier is nog niet gekozen, maar dit zijn bijvoorbeeld ombouwde Toyota Land Cruisers of Volkswagen Touaregs – we noemen maar wat. Dit zijn auto’s die op normale auto’s lijken, maar dus extra bescherming bieden. Defensie zegt de voorkeur te hebben voor een bestaand voertuig.

Lees ook: Defensie gaat ook weer voor de Mercedes G-klasse

‘De gepantserde voertuigen moeten een civiele uitstraling hebben om op te gaan in de omgeving en
zo extra veiligheid te bieden aan de inzittenden’, zo staat in de brief aan de kamer. Volgens de briefing moeten de auto’s zonder of met minimale aanpassingen kunnen voldoen aan het NAVO Single-Fuel Policy. Als jij nog 140 gepantserde voertuigen heb staan, dan heeft Defensie een budget van 50 tot 250 miljoen euro. Kon je voor je verbouwing thuis maar zo ruim schatten.

Eén reactie op “De nieuwe auto’s van de Koninklijke Marechaussee rijden niet op diesel, benzine, waterstof óf elektriciteit”

  1. Ik wil niet vervelend zijn

    Maar kerozine is de oorspronkelijke diesel
    En defencie rijdt er altijd al mee

    Het grote voordeel vsn kerozine in de volksmond bekend als zuivere petroleum is dat het vrijwel niet roet
    En de perfecte brandstof bleek te zijn voor turbine motoren

    Die brandstof is dus gereserveerd voor de luchtvaart en defencie

    En de burgers mogen het al jaren doen met een surogaat die lastig goed verbranden wil

    Komt je diesel niet door de roetmeting

    Een tank kerozine
    Even afsluidijk op en neer

    En hij Komt er moeiteloos doorheen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *