‘Dit materieel is cruciaal om het gevecht te kunnen voeren én zorgt voor een geloofwaardige afschrikking. Deze forse investering maakt dat we grote stappen kunnen zetten om te bouwen aan de krijgsmacht én de veiligheid van de toekomst’, zei de Defensiestaatssecretaris in het magazine van Defensie. Hij had het daarbij niet over deze Opel Rocks Electric, maar we snappen de verwarring.

Het citaat in de eerste alinea gaat over de nieuwe Scania Gryphus-vrachtwagens met rakettenwerpers achterop – die moeten ergens dit jaar arriveren. Deze elektrische Opels met een topsnelheid van 45 km/u zijn deze week al afgeleverd bij diverse kazernes in Nederland. Het gaat om een proef van vijf exemplaren met een optie om er in de toekomst meer te bestellen.

De vijf exemplaren van de Opel Adam Rocks Electric komen van Opel-dealer Broekhuis in Doornspijk en gingen eerst langs een wrapper voor een Defensie-jasje. Je gaat ze waarschijnlijk niet op het oefenterrein zien of op uitzending in het buitenland; ze worden gebruikt als vervoer binnen de kazerne. Er komt dus ook geen Browning M2 op het dak te staan.

Hoe groot is de Opel Adam Electric?

De Rocks-e is 2,41 meter lang, 1,39 meter breed en 1,52 meter hoog. Daarvan passen er dus wel wat in een Chinook. Zijn draaicirkel is niet meer dan 7,2 meter en hij weegt 471 kilo. Hij laat maar liefst 8,2 pk los op z’n voorwielen, of zelfs 12,2 pk op momenten dat ie z’n piekvermogen aanspreekt. De actieradius is ongeveer 75 kilometer en opladen duurt vier uurtjes.

Wil jij thuis kunnen zeggen dat je in een legervoertuig rijdt? Het karretje kost je 8.499 euro. Of 9.299 euro als je een uitvoering met hippe wieldoppen en gele randjes wilt. Je kunt ’m ook per maand betalen – voor respectievelijk 89 of 99 euro – en hij is online te bestellen. Alleen even zelf langs de wrapboer voor een legergroen jasje.

Advertentie

Reacties

 • El sarcast heeft op 30 juli 2023 geschreven:

  Zet er een lange kartonnen huls op en stuur die meteen door als nieuwste materiaal door naar Oekraïne. Zeg je dat het de nieuwste en goed manouvrerende 2 persoon tanks zijn.

  Reageer
 • Sjouwfeur heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Denk er aan bij je financiële plaatje dat deze Opels niet in aanmerking komen voor de subsidie van €2950,–
  Maar zover ik weet betaal je voor een brommobiel geen wegenbelasting en is de verzekering ook een stuk goedkoper,wel met opbouw van schadevrije jaren.
  Van APK-KEURINGEN heb je ook geen last.
  Misschien moet je op je schuurtje een setje zonnepanelen zetten met een set goedkope 12V accus en een 2000 watt omvormer er bij.
  Ze zijn namelijk oplaadbaar aan een stopcontact met 1900 watt verbruikscapaciteit en in vier uur vol.
  Vier maal 100A maal 12,5V is vijf Kw en dat is exact de grootte van de ingebouwde accu, ik weet alleen niet wat de boordspanning is, maar je laad de accu via een ingebouwde lader met 3 meter snoer op 230V vanachter de passagiers deur.

  Reageer
 • Mrtn heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Zie alleen vanaf 99 euro, niet 89 euro zoals in het artikel staat.

  Reageer
 • OK52 heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Ze leveren er zeker ook een soort knijpkat bij om stroom op te kunnen wekken. Het eerste wat plat ligt is volgens mij de electra voorziening. Vreemd om je defensie zo kwetsbaar te maken.

  • Zpk heeft op 30 juli 2023 geschreven:

   Hoezo kwetsbaar? Je kan op een half dozijn manieren electriciteit opwekken op een kazerne, inclusief het verbranden van benzine/diesel.
   Kwetsbaar zou zijn als legervoertuigen zouden lopen op een goedje dat je uit landen moet halen die wel eens onze vijand zouden kunnen zijn… Oh wacht.

   Reageer
  • Joops heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Is de conditie van de mlitairen zo slecht dat ze op de kazerne deze brommobielen nodig hebben. Ik was gewend me op de kazerne lopend te verplaatsen

   Reageer
  • Hologram heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Deze karretjes zullen in Nederland op de kazerne gebruikt worden voor korte ritten tussen kantoren. (zoals in het artikel al aangegeven staat)
   Ipv de benzine/diesel auto’s die ze waarschijnlijk nu gebruiken.
   Ritjes van 5min dus

   Reageer
  Reageer
 • Avbd heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Het is alleen maar logisch om dit voor intern kazernetransport te gebruiken. Het dure gecompliceerde operationele materieel hoeft dan niet voor allerlei 100 m karweitjes te worden gebruikt. Eerder is al materieel zoals de John Deere Gator voor dat werk ingezet, maar die zijn nog diesel aangedreven.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie