Het was cooler geweest als het Nederlandse Defenture de voertuigen mocht gaan leveren voor onze Luchtmobiele Brigade, maar Defensie koos toch voor het Duitse Rheinmetall. Dit bedrijf mag 504 omgebouwde Mercedes G-klassen leveren. De eerste vier komen volgend jaar voor een test en in 2025 begint de productie voor de rest. Kleine troost voor je chauvinistische hart: de voertuigen worden bij VDL in Born afgebouwd.

Het is een lang traject geweest. Oorspronkelijk bestelde Defensie 515 voertuigen bij Mercedes in 2018, maar die G-klassen voldeden uiteindelijk niet aan de eisen. Het contract werd verscheurd en Nederland ging samen met Duitsland opnieuw kijken. De order van onze buren is twee keer zo groot. Samen met Duitsland werd er dus gekozen voor Rheinmetall. De keuze viel volgens Defensie op de Duitse partij vanwege de technische eisen, de levertijd en de prijs.

Nieuw werk voor VDL in Born

Onze buren krijgen 1.000 van dezelfde voertuigen voor hun Division Schnelle Kräfte (DSK). Vanaf 2025 komen er elk jaar 100 naar Nederland en 200 naar Duitsland. De G-klasse zal voor een groot deel door Mercedes gebouwd worden en in Born wordt de auto afgebouwd als legervoertuig. De VDL-fabriek in Nederland mag om te beginnen 250 stuks afbouwen. Daar kunnen later nog 250 exemplaren bijkomen.

De omgebouwde G-klasse krijgt de naam Caracal. Dit is een klein katachtig roofdier – een toepasselijke naam als je bedenkt dat deze G-klasse voor een legervoertuig relatief klein en licht is. Hij moet namelijk achter in een CH-53K King Stallion of CH-47F Chinook passen. Alles is relatief, want al met al weegt deze omgebouwde G-klasse een forse 4.900 kilo. De dieselmotor produceert 250 pk.

Duitse en Nederlandse voertuigen zijn gelijk

‘De nieuwe voertuigen zijn voor Duitsland en Nederland technisch gelijk. Dit heeft operationele en logistieke voordelen. Daarnaast zorgt dit voor een nog betere integratie van de Luchtmobiele Brigade in de DSK. De voertuigen zijn uit te rusten met verschillende verbindingsmiddelen en wapens, zoals een zware mitrailleur en de Spike anti-tankinstallatie’, zegt Defensie.

Omdat het nog even duurt voordat de vijfhonderd nieuwe G-klassen van Rheinmetall geleverd gaan worden, bestelde Defensie wel 41 voertuigen bij Defenture. Het Nederlandse Defenture levert nu al Vectors aan het Korps Commando Troepen. Ook bouwen ze diesel-quads met de naam Scorpion. De Duitse commando’s rijden ook nog met de Mammoth van Defenture.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie