Zijn we de geruchten rondom de nieuwe wankelmotor van Mazda al zat? Nee? Goed, wij ook niet. Het is een klein lichtpuntje in een grauwe uitzichtloze wereld waar we binnenkort alleen nog maar autonoom 100 km/u mogen rijden zonder uitzicht op een GP van Nederland. De wereld heeft de wankelmotor nodig, en dat vindt Mazda in China ook.

Changan Mazda, wat je in principe gewoon kunt beschouwen als Mazda in China, plaatste de bovenstaande afbeelding op hun Weibo-account, een populair Chinees socialmediaplatform. Het is de eerste wankelauto van Mazda, een Cosmo, met de tekst ‘wankelmotoren maken de wereld mooier’. Waarvan akte.

Dit was een aantal dagen geleden. Recentelijk plaatste Mazda nog een afbeelding, dit keer van de Mazda 787B, de glorieuze Le Mans-racer met een wankelmotor. Verder is er nog heel weinig bekend over wat Mazda allemaal wel of niet van plan is. Als Mazda ergens naar aftelt, zou het elk moment onthuld moeten worden.

Waar we op hopen, dat weet je best. Een Mazda RX-9 waarbij de wankelmotor de achterwielen aandrijft. Prima, als er een elektromotor érgens in de aandrijflijn moet helpen om de uitstoot omlaag te houden, dan zij het zo, maar liever niet. Hoewel geruchten opnieuw en opnieuw opduiken, lijkt die kans vrij klein.

Als het een nieuwe wankelmotor om een auto mee aan te drijven is, dan lijkt China ons een vreemde markt om een nieuw model te introduceren. De meest logische optie is dan een wankelmotor als range-extender voor een elektrische auto. Een kleine rotatiemotor laadt dan geruisloos de batterij bij.

Mazda staat wel op het punt om zijn eerste elektrische auto voor de massaproductie te introduceren, dat gebeurt op 23 oktober in Tokio. Of deze wereldwijde aankondiging iets te maken heeft met de plaagberichten uit China, moet nog blijken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear