‘Ik denk dat autofabrikanten – in het algemeen – de passie voor auto’s vergeten zijn,’ zegt Ivan Espinosa van Nissan tegen TopGear. En wellicht is het een kip-ei-verhaal, want ook de toekomstige kopers van de auto’s zijn steeds minder te porren voor mooi spul: ‘Het hangt af van het land, maar je kunt zien dat jonge klanten steeds minder worden aangetrokken tot auto’s.’

De sympathieke Senior Vice President of Global Product Planning – hij is in feite verantwoordelijk voor Nissan’s toekomstige personenauto’s – denkt dat dit gebrek aan enthousiasme van de jeugd komt omdat niemand iets aanbiedt dat die passie kan aanwakkeren. En hij heeft een (droom)plan voor de toekomst van Nissan: een goedkope sportauto.

Komt Nissan met een nieuwe hete hatchback?

Op de vraag of het bedrijf een nieuwe hot hatch zou kunnen aanbieden – zoals de oude Sunny GTI-R – zegt hij tegen TG: ‘Ik ben niet zeker over een hot hatch, maar misschien wel een kleinere elektrische sportwagen. Iets kleiners, iets betaalbaarder. Zeker.’

Nissan Pulsar (Sunny) GTi-R

Hij merkt op dat Nissan altijd een drieledige prestatiegericht aanbod heeft gehad, en dat is iets waar hij naartoe wil werken. ‘Afhankelijk van het punt in de tijd dat je bekijkt, hebben we altijd de GT-R gehad, hebben we altijd de Z gehad, en hebben we altijd een instapmodel gehad – ofwel een hot hatch zoals de Pulsar, of iets wat er op lijkt [van dat prijs- en prestatiepunt].’

Geen Nissan GT-R of Nissan Z in Nederland

‘En dat is vandaag de dag iets wat we een beetje missen.’ Inderdaad, want in Nederland hebben we geen Nissan GT-R of een Nissan Z. En dat terwijl beide modellen elders in de wereld verkrijgbaar zijn. Die laatste auto – de nieuwe Z – doet het blijkbaar erg goed. Volgens Espinosa verkoopt de coupé erg goed en zijn de reacties van de kopers positief.

Nissan Z Nismo

‘Hoe gaan we nu de toekomst in: idealiter – en dit is mijn droom als productplanner – om deze drie elementen te behouden als ons sportwagenaanbod. Een top-of-the-line GT-R met zijn Nismo-variant, een Z met zijn Nismo-variant, en een instapmodel met ook een Nismo-variant. Dit zou een soort ideaal sportwagenaanbod kunnen zijn’, meent de VP.

Nissan wil een goedkope sportauto voor mensen in de twintig

Hij benadrukt nog eens dat hij niet zeker weet of het een hete hatchback moet zijn. Hij wil iets hebben dat autogekken in de twintig aanspreekt. Deze nieuwe instapmodel sportwagen moet niet alleen ‘opwindend en boeiend om te rijden’ zijn, maar ook zijn jonge klanten in staat stellen om – in de digitale ruimte via de auto – verbinding te maken met hun vrienden en de gemeenschap als geheel.

Lees ook: Honda werkt aan een nieuwe Prelude

‘Dit is een van de dingen die de vlam weer kunnen doen oplaaien,’ voegt hij toe. Er zijn natuurlijk nog wel wat obstakels. Als het een goedkope sportauto is met een benzinemotor, dan is ie in Nederland per direct te duur door de BPM. En elektrische auto’s zijn per definitie nog wat aan de prijzige kant. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt voor Nissan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)