Een elektrische SUV, waarom niet? Aldus Nissan, vlak voordat ze tegen hun ontwerpers zeiden: maken jullie maar eens het vreemdste apparaat dat jullie kunnen bedenken.

Dit is de Nissan Terra, of TeRRA zoals het merk zelf vindt dat het geschreven moet worden. Het is gelukkig niet meer dan een conceptcar, want dit ding elke dag op de weg zien rijden, zouden we waarschijnlijk niet kunnen verdragen. Nissan zelf denkt dat ze hiermee de rollende droom van iedere Noord-Europese jongere hebben neergezet (je weet wel, die mensen die altijd massaal dure nieuwe auto’s kopen, ahem). Wij zijn daar niet zo zeker van. Maar goed, we zijn ook de beroerdsten niet en kijken even verder dan onze neus lang is: de techniek achter de Terra is namelijk interessant.

Nissan ontwikkelde haar eigen brandstofcel, een element dat waterstof omzet in elektriciteit. Dit doen ze al sinds 1996, maar deze nieuwste cel kost slechts een zesde van zijn voorganger uit 2005. Hij produceert een vermogen van 2,5 kW per liter waterstof, wat wordt doorgestuurd naar drie elektromotoren: de volledige aandrijflijn van de Nissan Leaf bedient de voorwielen, terwijl in elk achterwiel één elektromotor is ingebouwd, die bijgeschakeld kunnen worden als er behoefte is aan vierwielaandrijving.

De opzet van dit systeem zorgt er tevens voor dat de Terra van binnen als een balzaal kan zijn, want aandrijfassen of andere ruimtevretende technieken zijn er niet. Da’s dus top. Nissan stouwde het binnenste van de auto vol met hout en metaal, en monteerde de mafste dingen, zoals een uitneembaar dashboard/tabletcomputer en een diagonale stoelopstelling zodat passagiers langs elkaar heen kunnen kijken.

Volgens Nissan is de techniek van de Terra productierijp, dus als we nu even een uitgebreide waterstofinfrastructuur aanleggen – iemand? – dan kunnen we binnenkort in dit soort ruimtevoertuigen rondzoemen. Tot die tijd blijft het afwachten. Mocht je de Terra ondanks z’n uiterlijk in het echt willen bewonderen, dan moet je eind deze maand op de autoshow van Parijs zijn.

Reacties

Meer van TopGear