In Finland hebben ze Sonkajärvi, oftewel het kampioenschap vrouwdragen. Daar doen we nog wel een keer verslag van. In Friesland heb je fierljeppen, waar ze kijken wie het verste over een slootje kan springen. Echt. En in Zeeland houden ze het NK Tegenwindfietsen. Het is precies wat je denkt dat het is: tegen de wind in fietsen. Vandaag stonden 300 deelnemers aan de streep om te zien wie er wind.

Als je reageert dat wind zojuist met een ‘t’ moest, ben je af. Perfecte weersomstandigheden en een afgelasting liggen bij deze sport dicht bij elkaar. Dat bleek vandaag wel toen het NK op het laatste moment werd afgeblazen. Om 12.00 uur zou de wedstrijd op de Oosterscheldekering van start gaan met de finish 8,5 kilometer verderop. Uiteindelijk liep de race spaak doordat de gemeente dwars lag.

Geen NK Tegenwindfietsen in 2023

‘De windsnelheid is op zich prima, maar de pieken zijn te hoog’, zegt organisator Jacco Terheggen tegen de Provinciale Zeeuwse Courant. De organisatie ziet het als ‘een cadeautje dat voor je neus staat, maar wat je niet mag uitpakken’. Terheggen voegt nog toe: ‘Iedereen had er zin in, maar het moet wel veilig gebeuren. Alle deelnemers moeten wel op de fiets blijven zitten.’ Dat schijnt wel een stuk fijner te fietsen inderdaad.

Tot 17.00 uur is het te onveilig om het NK Tegenwindfietsen door te laten gaan. Helaas krijgen we geen avondversie van het NK. Ook als Jan de Wind wat gaat liggen, gaat de wedstrijd niet door. Dankzij de strom die de naam Ciarán kreeg en half Europa in angst en beven houdt. Maar we hebben het nu over tegenwind.

Een kleine blik op de geschiedenis van het NK Tegenwindfietsen. Dit jaar zou de achtste editie van het Nederlands kampioenschap zijn. De eerste race werd gehouden in 2013. Twee jaar geleden werd de fietswedstrijd trouwens om dezelfde reden als nu afgelast. Toen hadden we te maken met een storm met één lettertje minder, storm Ciara. In 2017 en 2019 ging de race dan weer niet door omdat het niet genoeg stormde. Je merkt het; ze zijn niet gauw tevreden bij het NK Tegenwindfietsen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear