Nu de verbrandingsmotor aan zijn afscheidstour lijkt te zijn begonnen, willen fabrikanten nog één keer alles uit de kast halen voor een grote finale. Dat zorgt er – samen met de elektrische revolutie – voor dat auto’s met ruim 1.000 pk en nog veel meer koppel geen uitzonderingen meer zijn. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een auto met een topsnelheid van 500 km/u straks als normaal wordt gezien.

Maar waar gaat het heen? Krijgen we een speciaal rijbewijs voor auto’s met veel vermogen? Of wordt er een maximale topsnelheid afgesproken? Het zijn vragen die vooralsnog onbeantwoord blijven. Om een beeld te schetsen van wat we kunnen verwachten, vragen we vier bazen van hypercarmerken om hun mening. We vragen ze naar de topsnelheden en prestaties die in de toekomst geserveerd zullen krijgen. En is het echt nodig of raadzaam om sneller dan 500 km/u te gaan rijden?

Mate Rimac

Ach, niemand hoeft per se 500 km/u te rijden en niemand heeft een hypercar nodig, maar het leven gaat niet alleen over de problemen die we moeten oplossen om te kunnen overleven. Je zou één paar schoenen moeten hebben, en één broek. Je zou geen tv moeten kijken. Je zou niets moeten doen dat verder gaat dan overleven.

Als een rally van 50 hypercars een stad aandoet, ligt die stad plat. Er zijn tienduizenden mensen op straat, kleine kinderen raken de auto’s aan, nemen foto’s, zitten erin, worden erdoor geïnspireerd. Welk ander product ter wereld kan dat? Wat kun je nog meer voor mensen neerzetten dat zo’n fascinatie veroorzaakt? Ik zeg altijd dat auto’s de optelsom zijn van menselijke vindingrijkheid en kennis.

Alles zit erin: materiaalwetenschap, dynamica, simulaties, elektronica, software. Daarbij is het een kunstobject. Qua prestaties leggen we de lat hoger en hoger, laten we zien wat er allemaal mogelijk is. En het is een interessante competitie die gevoerd wordt, sinds, nou ja, de McLaren F1 van Gordon Murray. We zitten nu op een punt, in de buurt van de 500 km/u, waarop zowel Koenigsegg als Bugatti zegt dat ze nooit een auto zullen maken die sneller zal zijn dan de huidige.

Christian von Koenigsegg

Daar heb je een punt. Wat is de grootste bijdrage die Koenigsegg levert aan de maatschappij? We maken heel weinig auto’s die vreselijk duur zijn, voor de puissant rijke autoliefhebber, maar we zijn ook uitvinders en producenten van interessante technologie die in gewonere auto’s toegepast kan worden. We laten zien dat je je droom kunt waarmaken, dat heel bijzondere dingen wel degelijk mogelijk zijn, vrolijken de boel op, geven mensen geloof en vertrouwen.

John Hennessey

Ik denk dat wij allemaal onze dromen werkelijkheid hebben laten worden, tot op zekere hoogte. Ik hoor dat regelmatig, dat we anderen inspireren, met name jonge mensen. 30 jaar geleden was ik het die aan de kant stond van een testcircuit en Mario Andretti in een McLaren F1 zag langskomen met dik 350 km/u, en dat was een van mijn inspiratiebronnen. Het gaat bij mij, mijn familie en mijn bedrijf om veel meer dan alleen auto’s verkopen en groeien. Ik voel dat we op een bepaalde manier levens beïnvloeden.

Terug naar de vraag: ik denk dat het valideren van prestaties altijd belangrijk is. Mensen kijken altijd naar cijfers, maar uiteindelijk hoor ik van de mensen die in onze auto’s rijden altijd alleen de verhalen over de sensatie, de belevenis. En toch: ik wil altijd een berg beklimmen die nog hoger is dan de vorige.

Christian von Koenigsegg

Aan de andere kant: er is een prijs die je voor topsnelheid moet betalen, omdat al het andere in de auto daarmee om moet kunnen gaan. Je zult je downforce omlaag moeten brengen, er moet bepaalde bandentechnologie voorhanden zijn, specifieke technologie voor de ophanging, versnellingsbakverhoudingen – en dat voegt allemaal gewicht toe. Dus zeker gezien het wegennetwerk heeft het geen zin om nog harder te gaan. Als je nog ­harder wilt gaan, kun je met een raketauto naar de zoutvlaktes.

Gordon Murray

Ik ben het eens met deze jongens, zeker met wat jij zei, Mate… Je moet in deze business inspirerend zijn. We moeten deze dingen doen om mensen een zetje te geven, om ze ergens naar te laten opkijken en opwinding te ervaren.

Ik moet wel zeggen: ik kan in alle oprechtheid, met mijn hand op mijn hart zeggen dat toen ik de F1 maakte, ik geen specifieke doelen had qua prestaties – hij bleek gewoon verschrikkelijk hard te gaan. De enige reden die ik had om de topsnelheid te berekenen, was dat ik een keuze moest maken met de versnellingsbakverhoudingen, en toen bleek ie 386 km/u te lopen.

Het is volstrekt legitiem om doelen te stellen wat betreft rondetijden, top- of acceleratiesnelheden, omdat het inspirerend werkt, maar in ons specifieke bedrijf zijn we daar niet mee bezig. Wij richten ons op het rijden. Als iemand denkt dat een 1.000 kilo wegende auto met 650 pk niet snel zal aanvoelen… Nou ja, je hoeft dat niet te meten. Hij zal snel aanvoelen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)