Meewiegen op muziek, iemand een kus geven, lippenstift opdoen, lachen naar de kinderen achterin de auto, reiken naar een object of de radio hard zetten – het zijn allemaal kenmerken van een kamikazepiloot. Volgens de Belgische ANWB-tegenhanger Touring en de FIA zijn het allemaal afleidende activiteiten die kunnen leiden tot ongevallen.

Touring en de FIA lanceren vandaag een campagne tegen afleiding achter het stuur. Met slogans als ‘selfies maken kan dodelijk zijn’ en ‘je partner kussen kan dodelijk zijn’ willen ze bestuurders waarschuwen. Over het zoenen van je buitenvrouw of de partner van iemand anders wordt niet gewaarschuwd.

Wat de partijen duidelijk willen maken, is dat er slechts een afleiding van twee seconden voor nodig is om je slechte karma in te lossen. ‘Zelfs het afspelen van luide muziek heeft een negatief effect op het rijgedrag, evenals het praten met passagiers’, waarschuwt Touring.

Moeten we dan allemaal apathisch, zonder affectie en in alle stilte in de auto zitten? De partijen willen vooral waarschuwen voor de gevaren en mensen ertoe aanzetten hun rijgedrag te analyseren. En ach, misschien is het zo’n slecht idee nog niet om de radio zo nu en dan wat zachter te zetten.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie