Als je nog eens zin hebt in een felle internetdiscussie, zoek dan op Facebook een bericht op over flitsers en reageer eronder dat mensen die zich netjes aan de snelheid houden, beloond moeten worden. Grappig genoeg is precies dat nu gaande in Zeeland. Daar is een flitspaal geplaatst die geen boetes uitschrijft, maar goed rijgedrag beloont. De bestuurder die langs de paal krijgt, ziet daar trouwens niets van op zijn bankrekening. Het geld gaat naar de buurt waarin de paal staat. Het doel is om structureel de snelheid in de straat omlaag te krijgen.

Het AD noemt het een ‘omgekeerde flitspaal’, maar de officiële naam is ‘Safety Safe’. Dat betekent zoiets als veilige kluis. Elke keer als iemand zich netjes aan de snelheid houdt, in dit geval 30 km/u, dan komt er 5 cent in een spaarpotje. Aan het einde van de campagne mogen de bewoners dit geld spenderen om iets voor de buurt te doen. Het geld komt dan van de gemeente en er is geen maximaal bedrag vastgesteld. Mocht je nog een gat in de begroting van de gemeente willen slaan, organiseer dan een optocht langs de paal.

Sparen voor een echte flitspaal

De gemeente stelde de omgekeerde flitspaal voor aan de bewoners tijdens een bijeenkomst. De reactie was gematigd enthousiast, want de bewoners zagen meer heil in een echte boetes. Helaas is er geen capaciteit bij de politie om regelmatig te controleren in de straat, zo meldt Omroep Zeeland. Mooi trouwens: tijdens de bijeenkomst opperde een bewoner om van de gespaarde centjes een flitskast te kopen om neer te zetten. Helaas valt zo’n paal van 50.000 euro niet binnen het budget.

Reacties

  • Paul heeft op 21 september 2020 geschreven:

    Klinkt op zich leuk en is ook vast wel goed bedoeld. Vraag me alleen af of hardrijders überhaupt al begaan zijn met de buurt en de directe omwonenden… Dan zouden ze zich in de eerste plaats al beter aan de snelheid houden. Voor zover ze al uit de buurt komen. Kortom, zou het effect echt te merken zijn?

    Reageer
  • jimmy heeft op 19 september 2020 geschreven:

    Als je er 1 jeer langs rijdt en dat levert een euro op dan gewoon 50duizend keer langs rijden

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear