Een middagje huffen onder de hoogovens van Tata Steel is nog altijd slechter voor je longen dan een middagje terrassen op het Leidseplein, laten we dat even vooropstellen. Maar in geen andere stad in Nederland stoot een auto meer CO2 uit dan in Amsterdam, de bakermat van de duurzame havermelkelite. Dit blijkt uit een onderzoek van TomTom.
Oké, laten we de boel verder nuanceren. Een auto die telkens moet remmen en optrekken, stoot meer uit dan een auto die rustig met 30 km/u door de stad rijdt. Volgens TomTom heeft Amsterdam zo’n ongunstige infrastructuur, dat auto’s die daar rijden automatisch onzuiniger worden. Een gemiddelde benzineauto stoot in Amsterdam 1.651 kilo CO2 uit. Ze kijken dus niet naar de totale uitstoot.
In steden met minder files zijn auto’s zuiniger
In Leiden, waar de doorstroom beter is, is dat slechts 1.475 kilo. In Utrecht is het trouwens 1.631 kilo per jaar gemiddeld en in Rotterdam 1.639 kilo. Je zou zelfs kunnen stellen dat het misschien wel de schuld is van alle bakfietsen in Amsterdam. Verkeerslichten voor automobilisten springen telkens op rood omdat Vlinder en Desiderius voorin de bakfiets naar de BSO moeten.
Volgens TomTom kunnen automobilisten hun ritten beter plannen. Neem als voorbeeld het rijden in de spits van Rotterdam. Als jij pas na de spits van huis vertrekt en niet in het onzuinige kruipende verkeer terechtkomt, scheelt dat 165 kilo CO2 per auto per jaar. Om het aantrekkelijker te maken voor jou: het scheelt je 151 euro en in totaal 24 uur aan reistijd.
Volgend jaar anders?
Vanaf 8 december vorig jaar is de maximumsnelheid op 80 procent van de wegen in Amsterdam 30 km/u. Die drie weken zullen nog geen wonderen hebben gedaan voor de gemiddelde uitstoot per auto, maar wellicht dat Amsterdam volgend jaar rond deze tijd op een andere plek in het lijstje van TomTom zal staan. De tijd gaat het leren. Iemand nog een Chai latte?
Richard heeft op 24 april 2024 geschreven:
Het klinkt wellicht raar, maar dat eerste statement is niet waar.
De luchtkwaliteit is slechter in Amsterdam zelf dan rondom de hoogovens. Bron: https://milieudefensie.nl/recht-op-gezonde-lucht/waar-is-de-lucht-ongezond.
En als het gaat om ziektebeeld komt ook in Amsterdam meer longkanker voor dan in rondom Tata steel. In het nieuws staat altijd: in Beverwijk komt in bepaalde postcodes tot 53% meer longkanker voor. Maar in Amsterdam is dat tot 89%. Bron: kankeratlas.iknl.nl
Ik snap dat de artikelen op topgear satirisch zijn. Maar ik wilde het toch graag even melden.
Petrolhead heeft op 10 januari 2024 geschreven:
Het zou goed zijn als de milieubeweging voor grote infraprojecten ook naar dit soort informatie zou kijken. Je kan heel krampachtig doen over uitstoot tijdens de bouw van infra zaken, maar als deze dagelijkse files wegnemen en dan heeft dit ook gewoon een positief effect.