Onze hoofdstad wordt steeds minder aantrekkelijk voor auto-eigenaren. Door de drukte van de stad navigeren, kan al lastig zijn en dan komen daar nog alle trams, fietsers en minder nuchtere toeristen bij. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het moment waarop je je auto moet parkeren. En nu gaat ook nog eens de maximum snelheid in Amsterdam omlaag.

Dat heeft de Gemeente Amsterdam besloten. Het moet hierdoor ‘veiliger en stiller’ worden, schrijft de gemeente. De nieuwe maatregel houdt in dat je op tachtig procent van de Amsterdamse wegen maximaal 30 km/u mag rijden.

De regel gaat pas volgend jaar december in. Reden voor deze verandering is ‘de mening van Amsterdammers’. Uit zogenaamde stadsgesprekken is gebleken dat meer dan de helft van de Amsterdammers het verkeer in de stad onveilig vindt.

De maximum snelheid in Amsterdam

De lagere maximumsnelheid moet ervoor zorgen dat er twintig tot dertig procent minder ongelukken zijn. In totaal gaat de snelheid op 270 kilometer asfalt naar beneden. De wegen waar je 50 km/u mag blijven rijden, krijgen extra lijnen.

Om de nieuwe maximum snelheid te controleren, gaat de gemeente handhaven met vaste en mobiele flitspalen. Bussen en trams die op een aparte baan rijden, mogen nog steeds 50 km/u rijden. Bevinden ze zich op de openbare weg? Dan moeten zij ook afremmen naar 30 km/u.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie