Je zult versteld staan van de vondst van Fiat. Het rijden in een cabrio maakt je gelukkiger, aldus het bedrijf dat de meeste cabrio’s verkoopt. Voor je wegklikt, Fiat heeft daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek laten doen. Dokter Lisa Dorn van de universiteit van Cranfield heeft het onderzoek uitgevoerd en wij waren proefpersonen.

In totaal hebben er 23 participanten meegedaan aan het onderzoek. Ieder persoon kreeg een hartslagmeter om die het aantal hartslagen registreert vóór, tijdens en ná het rijden met het stoffen dak omhoog en omlaag. De deelnemers moeten ook vragenlijsten invullen over alertheid, vrolijkheid, stress en woede. Voor de test gebruiken we een Fiat 500e Cabrio.

Volgens boze tongen op het internet is de 500e geen échte cabrio, omdat de C-stijl overeind blijft. Wij zien het voor dit onderzoek door de vingers. Toch vragen we ons af of het onderzoek helemaal fair is. Want zou je niet een stuk vrolijker zijn als je in een Bentley Continental GTC zou zitten? Misschien leuk voor een vervolgonderzoek.

Uitslag van het onderzoek: word je gelukkiger van een cabrio?

Het onderzoek wijst uit dat bestuurders tenminste zes procent vrolijker zijn met het dak naar beneden. De agressiefste participanten zijn zelfs 20 procent vrolijk wanneer de kap van de cabrio omlaag is. Uit de hartslagmetingen blijkt dat de variatie in hartslag – een sterk teken van stress – met een derde zakt. Dit suggereert dat je een stuk relaxter bent wanneer het dak eraf gaat.

De onderzoeker van de universiteit geeft tekst en uitleg: ‘De gemoedstoestand tijdens het rijden zal duidelijk fluctueren afhankelijk van verschillende factoren die een impact hebben op de bestuurder, het voertuig en de staat van de weg.’ De conclusie luidt dat er een significant effect is tussen ‘gezondheidsgerelateerde voordelen’ en het rijden van een cabrio met het dak naar beneden.

Is TopGear vrolijker in een cabrio?

Onze variatie in hartslag is 8 procent lager en de spanningsmeting daalt met 10 procent (tegenover de algemene 19 procent) als we rijden zonder dak. Het rijden in een cabrio maakte ons volgens de wetenschappers dus meer ontspannen. Blijkbaar zijn wij al blije mensen, want de vrolijkheid lag bij de start al 16 procent hoger dan bij de andere participanten. Dit is bij alle proeven gelijk gebleven.

Fiat 500e Cabrio enquête invullen

Bij twijfel altijd B gokken | Foto: © TopGear

Ook woede en frustratie bleef op exact hetzelfde niveau als voor de start van het experiment. Hierbij zijn we vanaf het begin al anders dan de andere deelnemers, alleen lag het niveau lager bij ons dan bij de rest. Wij zijn sowieso al blij dat we een dagje het kantoor uit mochten. Misschien een vervolgonderzoek hoe gelukkig je wordt van een jaar betaald verlof?

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie