Rij je te hard? Steevast op de linkerbaan? Met de muziek knalhard aan, op hooguit een meter van je voorligger, terwijl je er snel even een appje uitknalt? Gefeliciteerd: dan ben je een echte Nederlander. Tenminste, zo veel blijkt uit een onderzoek dat Nationale Nederlander, pardon: Nederlanden, heeft laten uitvoeren.

Ergernissen

Zo meldt 47 procent van de respondenten een hekel te hebben aan mensen die te kort achter ze zitten. Waarmee ‘bumperkleven’ zich weer eens verzekerd weet van de eerste plek in de categorie Ergernissen. De nummer 2 (37 procent) is moderner, maar nauwelijks verrassender: mensen die achter het stuur met hun telefoon bezig zijn. Een ‘mooie’ derde plek is er voor de onnodig linksrijders, gevolgd door mensen die geen richting aangeven (21 procent) en zondagsrijders (20 procent). Kortom: of je nu te sloom, te afgeleid of gewoon asociaal rijdt – wees er verzekerd van dat er mensen zijn die zich aan je storen.

Bekentenissen

Opmerkelijk genoeg staat er niets in de Top 5 over te hard rijden. Tenminste: als het over ergernissen gaat. Gevraagd naar de zaken waar men zich zelf schuldig aan maakt, prijkt te hard rijden juist trots bovenaan. Liefst 53 procent van de respondenten geeft toe zich hier wel eens schuldig aan te maken. 28 procent vindt dat hij/zij de muziek te hard aan heeft staan. Nooit geweten dat iets heel ergs was, maar goed. De nummer 3: 21 procent vindt dat hij/zij eigenlijk te vaak te moe achter het stuur stapt. 20 procent, vervolgens, bekent wel eens iemand rechts in te halen (dat zal die notoire linksplakker dan wel zijn). 13 procent is zo eerlijk om toe te geven dat ze wel eens een smartphone gebruiken tijdens het rijden.

Jongens tegen de meisjes

Linkerbaanplakkers en telefoonverslaafden worden trouwens irritanter gevonden door mannen dan door vrouwen. Die laatsten ergeren zich weer meer aan dat geen richting aangeven. En wederom blijkt dat vrouwen minder brokken maken dan mannen. Zo goed als de helft (49%) van de ondervraagde vrouwen zegt nog nooit schade te hebben gereden, terwijl maar 32% van de mannen die stelling aandurft. Overigens, tot slot: zet 10 mensen op een rij en er zullen er 4 zijn die nog nooit schade hebben gereden. Wat ons, als we zo af en toe om ons heen kijken op de weg, nog reuze meevalt.

Advertentie

Reacties

  • Paul Gezels heeft op 12 januari 2019 geschreven:

    Meerprijs België wegens verzending houdt mensen tegen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie