Steeds meer grote automerken laten zien dat ze wel wat zien in waterstofauto’s. Wie weet heb je in de toekomst wel een lastige keuze te maken tussen een EV of een HEV. Dan moet die waterstof wel op een duurzame manier geproduceerd worden. Daar kan deze uitvinding wellicht bij helpen; door geluidsgolven kan waterstofproductie een stuk efficiënter worden.

Onderzoekers van het RMIT kwamen tot deze uitvinding. Door middel van veel ‘actieve vibraties’ (oftewel geluid) van 10 mHz produceren standaard elektrolyse tot wel veertien keer zoveel groene waterstof dan zonder de trillingen. De onderzoekers geloven dat het gebruik van deze techniek ervoor kan zorgen dat de prijs van groene waterstofproductie omlaag kan.

Hoe werkt de groene waterstofproductie met muziek?

Het is een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal, maar we zullen het simpel proberen uit te leggen. Het water wordt ‘gefrustreerd’ volgens de onderzoekers. De watermoleculen worden hierdoor als het ware losgeschud, waardoor ze beter kunnen reageren op de elektroden.

Het waterstof vormt zich als bubbels in het water. Door de geluidsgolven trillen de bubbels van waterstof (en zuurstof) los van de elektrodes, zodat deze weer vrij zijn. De vrij elektrodes verhogen de efficiëntie van de apparatuur.

Het onderzoek werd gedaan met elektrodes zonder dure materialen zoals platina of iridium. De geluidsgolven kunnen dus helpen bij het efficiënt maken van goedkopere waterstofproductie, zonder prijzige materialen. Onder de streep kan de combinatie van goedkopere elektrodes met deze techniek een energiebesparing opleveren van 27 procent.

Reacties

  • Ikke heeft op 19 december 2022 geschreven:

    Het is MHz (megahertz), niet mHz (milli hertz)

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear