Al eventjes horen we veelbelovende dingen over solid-state batterijen (SSB). De batterijen zonder vloeistof zouden meer capaciteit hebben en minder wegen. De productie kost minder grondstof, veroorzaakt minder uitstoot en de EV’s worden lichter. Klinkt goed, maar de ontwikkeling van de batterijen is nog niet klaar. Een van de problemen is (of misschien was) dat de capaciteit snel afnem.

Een team van onderzoekers van universiteiten in Australië en Japan hebben een manier gevonden waardoor SSB langer meegaan. Gewone solid-state batterijen kunnen schade oplopen nadat je ze vaak hebt opgeladen. Daardoor waren ze nog niet geschikt voor commercieel gebruik. De onderzoekers vonden een nieuw type elektrodemateriaal dat een ‘ongekende stabiliteit’ heeft.

‘Opladen in vijf minuten’

Als test werd de batterij vierhonderd keer opgeladen. Hierna bleek dat de batterij gewoon nog als nieuw werkte. Volgens een van de onderzoekers geven deze onderzoeksresultaten ‘de superieure prestaties van dit materiaal aan’ en kan de batterijkosten ‘drastisch’ verlaagd worden. Volgens professor Yabuuchi van de Yokohama National University zit er zelfs nog meer in het vat.

‘De ontwikkeling van levenslange en high-performance solid-state batterijen kan wat problemen oplossen voor elektrische voertuigen. In de toekomst, bijvoorbeeld, kan het mogelijk zijn om een elektrisch voertuig op te laden in vijf minuten’, zegt de professor. De wetenschappers gaan nu verder het onderzoek om de nieuwe techniek daadwerkelijk aan de man te krijgen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear