Vaste bezoekers van de sportschool hebben zich de afgelopen week door de meute van mensen die ‘dit jaar écht fitter gaan worden’ moeten worstelen. De nieuwkomers staan biceps te trainen in het benenapparaat, hun Whatsapp-duim waar je moet bankdrukken, en hun benen… tja. Geen zorgen, over twee weken zijn ze allemaal weer afgehaakt en kun jij op maandag ongestoord weer je borst trainen, want dat is volgens de wetenschap officieel internationale chest day.

Maar wat als je nou eerlijk bent naar jezelf en niet eens dat sportschoolabonnement afsluit? Wat kun je dan van het geld doen dat je niet wegsmijt? Volgens cijfers uit 2016 betaalt 21 procent van de Nederlanders voor een sportschoolabonnement, dat was in 2001 nog maar 12 procent. Daarmee lopen we gelijk met het Verenigd Koninkrijk, waar 23 procent een abonnement heeft. Bijna de helft daarvan zijn ongebruikt – en dat is bij elkaar goed voor 4,5 miljard euro aan weggegooid geld.

Bij de Basic-Fit, Fit for Free of Trainmore kost een abonnement tussen de 19,99 en 29,99 euro per maand. Laten we dus voor het gemak 25 euro pakken. Dat is 300 euro per jaar. Dat zijn tien tot twaalf rondes op de Nürburgring die je laat liggen. Of tien sessies Vrij Rijden op Zandvoort. Of máár (serieus, kunnen we niet iets aan die prijzen doen?) 170 liter benzine. Toch liever iets actiefs doen? Ga 21 heats karten bij Coronel in Huizen, achttien heats in Lelystad of negentien heats bij Silverstone in Zwanenburg.

Als we het geld op een hoop gooien

Laten we even zeggen dat 10 procent van de Nederlanders een ongebruikt sportschoolabonnement heeft, dan komt het in totaal neer op 547.779.381 euro aan weggegooid geld per jaar. Daarvan hadden we collectief zo’n vijf keer de volledige Nürburgring kunnen kopen. Of nog beter: één keer de Nürburgring kopen en gratis toegang voor alle Nederlanders. Ook leuk: voor alle Nederlandse personenauto’s een gratis tankje brandstof van ongeveer 70 euro.

Laten we dus een fonds oprichten voor mensen met goede voornemens. Ze kunnen hun schuldgevoel dat ze in het nieuwe jaar niet de ‘nieuwe ik’ zijn afkopen voor 300 euro, en voor dat geld gaan we met z’n allen wat leuks doen. Dan is het bovendien niet zo barstensvol in de sportscholen na de jaarwisseling.

Foto: Unsplash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)