Nu zijn internetoplichters nooit het toonbeeld van fatsoen geweest, maar dit is toch wel knap lullig. Is je auto net gestolen, dan wordt je ook nog eens opgelicht, als je niet oppast. Vooral in Amerika zijn de scammers heel actief met het oplichten van slachtoffers van autodiefstal. Gelukkig kun je jezelf heel eenvoudig beschermen: verdachte berichtjes gewoon negeren.

De Toyota MR2 van een auteur van het Amerikaanse The Drive was voor zijn huis gestolen. Zoals wel meer mensen dat doen, plaatste hij een oproepje op Instagram met het verzoek om op te letten of de Toyota ergens gespot wordt. Zo’n berichtje wil je het liefst openbaar op de sociale kanalen zetten, zodat veel mensen het bericht zien. Wie weet spot iemand jouw auto.

Pas op voor behulpzame reacties

Omdat het bericht openbaar staat, kan iedereen zien dat jouw auto gestolen is. En dan gebeurt het: ineens komen er ‘behulpzame’ reacties en berichtjes in de inbox van mensen die frauduleuze bedrijven aanraden om jouw auto terug te vinden. Of sterker nog: bedrijven die claimen al een melding gehad te hebben van jouw stolen voertuig. Uiteraard hebben deze bedrijven helemaal geen informatie.

In het geval van de Toyota was de auto pas een uur als gestolen opgegeven, maar toch hadden de eerste bedrijven hem zogenaamd al gevonden. De auteur van The Drive negeerde de berichten, maar het is niet lastig in te vullen hoe de oplichting gaat: het bedrijf wil graag wat geld voor zijn diensten. Zogenaamd krijg jij de locatie van de auto te horen of ze beloven dat ze de auto terughalen.

Ze vragen geld voor hun diensten en verdwijnen

Uiteraard doen deze oplichters niets meer voor je als ze eenmaal het geld hebben. Deze oplichtpraktijk heet ook wel recovery scam. Een variatie hierop is dat de oplichters hun hulp aanbieden om andere oplichters te pakken: uiteindelijk wordt het slachtoffer dan dubbel opgelicht, als de persoon hier intrapt. Naïeve mensen worden dus dubbel gepakt.

Dit verhaal krijgt overigens een happy ending. Relatief dan, want nog leuker was als de auto nooit gestolen was. Een paar straten verder werd de Toyota MR2 teruggevonden; de auto was gedumpt. De auto staat nu achter slot en grendel tot er een GPS-tracker ingebouwd is. ‘Je enige verdediging is je scepticisme’, sluit de auteur af.

Reacties

  • Caddy heeft op 11 november 2023 geschreven:

    Je zou het geld toch graag persoonlijk willen gaan brengen (met een paar man). Ongekend dit.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)