‘Als je een authentieke, echte rijervaring wilt, bieden nieuwe voertuigen gewoon niet hetzelfde gevoel’, meent Jonathan Ward, de baas van Icon 4×4. Een nieuwe motor heeft Ward weinig problemen mee, gelukkig. Deze Ford Bronco uit 1974 krijgt daarom een gloednieuwe 5,0-liter V8 uit de Mustang GT. Nog specialer: het is de honderdste auto die Icon onder handen neemt.

Oorspronkelijk zat er een zescilinder in de Bronco. De nieuwe V8 levert 435 pk en dumpt zijn gassen via een roestvrijstalen uitlaatsysteem, dus geluid mag geen probleem zijn. Tenzij je een buurman bent. De motor is gekoppeld aan een viertrapsautomaat met overdrive die de kracht naar alle vier de wielen stuurt. Er zijn enkele aanpassingen aan het chassis gedaan voor het extra vermogen.

Ook een nieuw onderstel voor de oude Bronco

Verder zijn er verbeterde Brembo-remmen, Fox Racing-schokdempers gecombineerd met Eibach-veren, instelbare stabilisatorstangen en vergrendelende differentiëlen geïnstalleerd. De lak heet ‘Cactus Gray’ en die ken je misschien van de nieuwe Bronco. Icon heeft ook zijn ‘Volcanic Black’-coating aangebracht op de grille, spiegels, deurgrepen en de tankdop.

Het interieur is aangepakt in samenwerking met het bedrijf Spinneyback. De stoelen, delen van de deurpanelen en de laadruimte zijn nu bedekt met ‘onderhoudsarm’ leer, dat ‘bijna onverwoestbaar’ is. Het geheel is afgewerkt met sierdelen van zwart aluminium. Deze vind je op de deurpanelen, het stuur, de pedalen en het dashboard.

‘Onze happy place is het bouwen van vintage voertuigen die geschikt zijn voor moderne wegen en moderne bestuurders, maar die niet proberen nieuwe auto’s te zijn’, zegt Ward. ‘Het is nog steeds een zeer ouderwetse verhouding tussen bestuurder en machine, eentje die de bestuurder niet probeert te isoleren van de ervaring achter het stuur. Sterker nog, een deel van het doel van Icon 4×4 is om mensen weer te verbinden met het mechanische.’

Verder is er een airconditioning van Vintage Air en betere audio met bluetooth geïnstalleerd. Wil jij ook zo’n oude Ford Bronco met een nieuwe V8-motor? Hou rekening met prijzen rond de 180.000 euro, maar dan nog wel zonder belastingen. En je moet het ding hier nog op kenteken zien te krijgen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)