De heetste week in Nederland ooit staat voor de deur. Voor het laatst was het in 1976 en 2006 een paar dagen achter elkaar zo ongelofelijk warm. Benieuwd wat dat met het asfalt doet? Op de website van Rijkswaterstaat vind je een overzichtje van asfalttemperaturen in Nederland. Eigenlijk is de kaart er om te laten zien waar en wanneer er gestrooid wordt (wat ze trouwens in de zomer ook doen), maar op dagen als deze kun je het overzicht gebruiken om te zien hoe warm het asfalt wordt. Overigens kun je met asfalt van 42 graden al lichte brandwonden oplopen, dus draag deze dagen vooral slippers of schoenen.
Kun je een eitje bakken op het asfalt?
Technisch gezien is het mogelijk om een eitje te bakken op het asfalt, maar daarvoor moet de zwarte plak wel een temperatuur bereiken van 62 graden, en dat is vrij zeldzaam. Bij die temperatuur stolt het eiwit, maar het eigeel nog niet, dat moet een temperatuur hebben van 68 graden. Beschouw dit als de tip van de dag: als je het perfecte roerei wilt, zorg dan dat je pannetje tussen de 62 en 67 graden is. Dan stolt het eiwit maar niet het eigeel en krijg je een heerlijk romig roerei – melk is niet nodig.
Wat heb ik aan de asfalttemperaturen in Nederland?
Niet gigantisch veel, het is vooral interessant. Het is een mooie herinnering waarom je bij het uitlaten van je hond goed moet oppassen dat ie niet met z’n blote pootjes op warm asfalt loopt. Wie het circuit op gaat, kan in de buurt van Assen en Zandvoort kijken wat de temperaturen van het asfalt zijn. Dat kan handig zijn met het kiezen van je bandendruk, zodat je geen Hamiltontje doet.
NIEUWSBRIEF
Het laatste autonieuws, de meest recente tests en exclusieve auto-content rechtstreeks in je mailbox. En als je wilt kunnen wij je ook op de hoogte houden van aanbiedingen van onze partners.
Reacties