Mensen die reageren met ‘leuke auto om 100 mee te rijden’ onder berichten over nieuwe Ferrari’s, vinden het vast ook onzin om een cabriolet te hebben in Nederland voor ‘die paar mooie dagen per jaar’. De afgelopen warme dagen bewijzen dat Nederland een perfect cabrioland is. Niet omdat het zo fijn was om de afgelopen dagen open te rijden. Sterker nog: het was veel te bloedverziekend heet om open te rijden (al zijn de hardcore softtoppers het daar vast niet mee eens). Met een cabriolet rijden is maar relaxt tot een bepaalde temperatuur. In écht warme streken – zoals Dubai, om maar een uiterste te noemen – rijden nauwelijks cabrio’s. En als ze er rijden, rijden ze vooral in de avond met het dak open.

De cabrio open wegzetten op deze bloedhete dagen is zelfkastijding. Het leer van het stuur en de pook worden bloedheet en je moet de eerste kilometers met ovenhandschoenen en een brandwerend pak rijden de eerste paar kilometer te overleven. Het is het niet elke dag stralend in Nederland, waardoor de dagen waarop je uitgebreid open kunt rijden extra speciaal zijn. Elke dag van elke week zonder dak van en naar het werk rijden, wordt al snel vervelend. Dan ga je weer verlangen naar rust en stilte om je oren. In Nederland heb je precies genoeg lekkere dagen om de aankoop van een cabriolet te rechtvaardigen – in ieder geval voor jezelf.

Plus, je kunt een cabriolet beter op een net iets te koude dag open rijden, dan op een te hete dag. Met een windvanger vliegt alle koude lucht precies over de cabine heen, zodat je zelfs met lichte regenval door kunt rijden zonder als bestuurder nat te worden. Dan moet je wel zorgen dat je niet stil komt te staan. Met de verwarming stook je het warm genoeg. Stoelverwarming en zaken als de ‘airscarf‘ van Mercedes maken het heel aangenaam tot en met de herfst. Nederland is met zijn gematigde klimaat en de paar uitschieters per jaar daarom een perfect cabrioland – en in deze tijdens is een ritje zonder dak het perfecte alternatief voor een veel te druk strand.

Reacties

 • Ernest heeft op 12 augustus 2020 geschreven:

  In Nederland kun je bijna het hele jaar door open rijden. Ik rij zelf een MINI cabrio en rij zomer en winter open. Met de stoelverwarming aan kun je ook met nul graden open rijden. Waarom rijd je anders cabrio. Er zijn 2 zaken waar je op moet letten, het moet droog zijn en je kap moet droog zijn. Verder zijn er geen beperkingen. Per jaar rijd ik 100 uur open en dat bevalt heel goed.

  • Sven heeft op 14 augustus 2020 geschreven:

   Me too, al vriest het dan is het nog goed toeven met de verwarming aan.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear