Ben je braaf geweest? Hard gewerkt? Pech, je krijgt alsnog de spreekwoordelijke roe van de Sinterklaas.  De ANWB en TomTom waarschuwen voor een gigantische pakjesavond-file. Iets eerder vertrekken gaat je vanavond waarschijnlijk niet helpen. Als je echt niet in de file terecht wil komen, zou je na de lunch al moeten gaan. Voor de mensen die de optie hebben, is thuis blijven en daar werken misschien wel een goed idee.

‘Veel mensen gaan op 5 december wat eerder naar huis. Winkeliers sluiten vroeger hun deuren en zakelijke afspraken worden opgeschort om voor het “heerlijk avondje” op tijd thuis te zijn’, aldus de ANWB. Ze noemen dit het ‘sinterklaaseffect’, waardoor de avondspits drukker wordt en eerder begint. De ANWB verwacht de eerste spits al rond 15:00 uur en de piek rond 17:00 uur. TomTom keek naar de cijfers van 5 december van vorig jaar. Het was toen om 14:45 al drukker op de weg.

De pakjesavond-file schrikt automobilisten niet genoeg af

Vorig jaar stond er om half vijf al 650 kilometer file. Nou kun je zeggen ‘oké dan ga ik wel later naar huis’, maar ook dat is geen oplossing. Vorig jaar hadden automobilisten om 19:00 uur nog steeds last van de pakjesavond-file. Elk jaar wordt ervoor gewaarschuwd, maar toch nemen steeds meer mensen op 5 december de auto naar hun werk. De kans is ook groot dat je dit pas leest als je al op je werk bent.

‘Uit onze data blijkt dat op 5 december meer mensen de auto pakken, ondanks de waarschuwingen voor drukte en files. Vermoedelijk nemen mensen toch liever het heft in eigen hand, dan dat ze vertrouwen op het openbaar vervoer. Of de auto moet nog volgeladen worden met last-minute pakjes van de Sint. We adviseren automobilisten om zoveel mogelijk thuis te werken of ruim op tijd te vertrekken’, zegt Nick Cohn, verkeersexpert bij TomTom.

Ook zijn mensen vaak bang om een andere route te nemen dan normaal, wanneer hun navigatiesysteem dat aangeeft. Ze blijven dan liever in de file staan dan een onbekende weg te nemen. TomTom zegt dat dit niet nodig is, want de alternatieve routes werken echt. ‘Durf de alternatieve route te nemen die je navigatiesysteem met live verkeersinformatie je biedt. Deze routes worden namelijk gebaseerd op real-time verkeersomstandigheden en zijn daarmee het meest up-to-date’.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)