Parkeerschades zijn de reden dat autobezitters geen vertrouwen meer hebben in de mensheid. Zelfs als je een stukje verderop parkeert om zo ver mogelijk verwijderd te zijn van andere auto’s, staat er na het doen van je boodschappen altijd weer een zilvergrijze Skoda Fabia met doffe koplampen straks langs je deur. Als je hem ziet staan, dan heb je geluk: dat betekent dat ie nog niet vertrokken is. Het ergste is een deuk in je auto aantreffen zonder een spoor van de dader en zonder briefje.

Parkeerschades voorkomen is echter niet een van de grootste vraagstukken van onze tijd, als we dit filmpje op TikTok mogen geloven. De maker van het filmpje moet regelmatig auto’s van General Motors ophalen bij een depot. Daar parkeren ze alle auto’s met de linkerwielen strak langs de linkerlijn van het parkeervak. Zo staan alle auto’s op voldoende afstand van elkaar. Als iedereen zo zou parkeren, zouden parkeerschades verleden tijd zijn. Het AD plaatste vandaag het filmpje op hun website.

De problemen

Onze eerste gedachte was: maar als iedereen in het midden van het vak parkeert, dan heb je exact hetzelfde effect. Klopt, maar de praktijk wijst uit dat mensen dat sowieso niet kunnen, dus dan lijkt dit een betere optie om parkeerschades te voorkomen. Eén kleine kanttekening: het moet niet zo zijn dat er naast het meest linkerparkeervak een muurtje staat, want dan kun je niet uitstappen. Behalve als je achteruit inparkeert, wat altijd wel een goed idee is als je niets hoeft in- of uit te laden.

Maar goed: veel mensen hebben al genoeg moeite om hun auto ín het vak te krijgen, laat staan met twee wielen op de lijn. Tel daarbij op dat niet alle parkeervakken even duidelijk zijn aangegeven. Het grootste probleem is nog dat de meeste mensen het simpelweg niet genoeg interesseert om dit na te leven. In het onderstaande filmpje zie je hoe de auto’s bij het GM-depot geparkeerd staan.

Parkeerschades voorkomen: zo zou het moeten lukken

@bigbruva_77How to properly park in a parking space #educationtiktok #learnintiktok #lifehack #fypシ #BombPopAwards♬ original sound – BigBruva🎙

Reacties

 • John heeft op 5 juli 2021 geschreven:

  Visgraat parkeren is ook een goede optie, mensen parkeren dan vooruit in (dat lukt de meesten wel) en hoeven alleen min of meer recht naar achteren om weer vooruit weg te kunnen. Schades door uitzwaaiende voorbumper zijn dan minder waarschijnlijk en men parkeert automatisch meer in het midden van het vak. (Overigens: foutparkeerders beboeten is ook een optie, hogere pakkans is netter parkeren… Alleen dat zal niet iedereen mij in dank afnemen, vooral de notoire foutparkeerders niet)

  Reageer
 • Mark heeft op 4 juli 2021 geschreven:

  Als de parkeervakken hier zo groot zouden zijn als dat ze daar zijn.
  Is hier 95% van de schades verleden tijd.

  Reageer
 • Rob heeft op 2 juli 2021 geschreven:

  Zo gauw mensen dit gaan doen gaan de gemeenten de vakken smaller maken! Immers ieder extra vak is extra geld ! Het enigste wat telt.

  Reageer
 • Cubus heeft op 2 juli 2021 geschreven:

  Om en om vooruit en achteruit parkeren met de passagierskanten dichter bij elkaar. Je hebt dan aan de bestuurderskant een zee van ruimte.

  Reageer
 • Michael heeft op 2 juli 2021 geschreven:

  In Engeland doen ze dit met de.rechterwielen op de rechter lijn.

  Reageer
 • Prive heeft op 29 juni 2021 geschreven:

  Dit kan nog veel makkelijker. Maakt een stukje ruimte tussen elke parkeerplaats. Zeg 20-30cm. Waar je niet op mag staan. Dit kost je wel een paar vakken. Maar dan kan je altijd makkelijk parkeren en altijd goed instappen.

  Reageer
 • Vince heeft op 29 juni 2021 geschreven:

  Een life hack waar iedereen aan mee moet doen? 🤣

  Reageer
 • Martijn Valk heeft op 29 juni 2021 geschreven:

  Zelfde effect zou je hebben als iedereen in het midden van het vak parkeert. Überhaupt tussen de lijntjes blijft lastig.

  • Peter heeft op 5 juli 2021 geschreven:

   Jij leest dus niet zo te lezen…

   Reageer
  Reageer
 • Adriaan heeft op 28 juni 2021 geschreven:

  Zo word al jaren geparkeerd bij Koopman Car Terminal in Amsterdam !

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear