Bij Peugeot weten ze best wel hoe ze een conceptcar moeten maken. Kijk maar naar de Onyx, SR-1, EX1 en RC. Nu komen ze met deze Fractal Concept, een elektrisch 2+2 coupé (hoewel je het dak er helemaal af kunt halen) die we mogen zien als voorbode op toekomstige Peugeots.

Met 3,8 meter is het studiemodel, dat in Frankfurt wordt voorgesteld, korter dan een 208 – maar hij is een stuk breder en lager en staat op 19-inch velgen. De voorkant is een licht overdreven versie van wat we komend jaar op de nieuwe 3008 zullen gaan zien, aldus hoofd ontwerp Gilles Vidal, terwijl we aan de achterkant een en al matzwart scherp design tegenkomen met een brede rode led-strip erin verwerkt.

In het interieur wordt het allemaal wat ingewikkelder. De deurpanelen en vloer zijn bedekt met 3D-geprinte donzige blokjes, een beetje zoals de schuimrubberen kegeltjes die je in een muziekstudio tegen de wanden vindt. Dit zou ongewilde herrie moeten absorberen en het audiosysteem (met twaalf speakers en een trillende subwoofer achter je ruggengraat) een helderder geluid moeten geven. We hebben het geprobeerd en als je graag wordt vastgebonden aan een speaker van twee meter tijdens een krijsend rockconcert, dan zul je dit ook wel leuk vinden.

Net als het ovale stuur en de verschrikkelijk oncomfortabele stoelen is de holografische i-Cockpit voor productie een aantal stappen te ver; maar op een aankomend Peugeot-model, waarschijnlijk wederom de 3008, zullen we wel een volledig digitale 'normale' versie hiervan terugzien. Er is een keur aan geluiden om je komst aan nietsvermoedende voetgangers aan te kondigen (vanaf 2019 verplicht voor EV's als ze langzamer dan 30 km/u rijden) en als je harder rijdt, klinkt de Fractal als de Starship Enterprise. Al zal ie een stuk minder hard gaan met de 203 pk die z'n elektromotoren leveren – één op elke as, gevoed door een serie lithium-ion-accu's.

Volgens Vidal heeft de Fractal niet als taak om een nieuwe 208 aan te kondigen, of om stilletjes te hinten naar een nieuwe RCZ. Ook duidt ie niet op een toekomstig elektrisch sportautootje. Nee, de enige functie van de Fractal is om ons warm te laten lopen voor de toekomst van het merk Peugeot. In dat geval: missie volbracht.

Reacties