Wist je dat je van elke rijschool het slagingspercentage kunt opzoeken? Kijk voor de gein maar eens in de Rijschoolzoeker en je zult zien dat het in sommige steden nogal treurig gesteld is. We zochten in Rotterdam en daar hebben sommige rijscholen een slagingspercentage van slechts 25 procent. Er zijn zelfs een aantal kleinere rijscholen waarbij nog nooit iemand slaagde. Om het slagingspercentage op te krikken, wil het CBR een nieuwe maatregel invoeren. Voordat een leerling mag afrijden, moet hij of zij eerst getoetst worden bij een andere rijschool.

CBR-directeur Alexander Pechtold vertelt De Telegraaf over het plan om goedkeuring van twee rijscholen te vereisen voordat leerlingen mogen afrijden. ‘Dus je lest bij rijschool A en als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, dan neem je een les bij rijschool B, die ook een akkoord moet geven dat je geschikt bent om op te gaan voor een examen’, legt Pechtold uit. ‘Als je twee handtekeningen op de aanvraag hebt staan, kan er een datum worden geprikt.’

Toestemming van 2 rijscholen voor rijexamen: dit is waarom

Niet alleen moet het slagingspercentage omhoog en zal de rijvaardigheid moeten toenemen, ook de wachtlijsten moeten korter worden. Momenteel worden er zo’n 3.000 rijexamens per jaar afgebroken omdat de leerlingen ronduit gevaarlijk rijden. Goedkope lespakketten zijn een van de oorzaken van het lage niveau. Een leerling neemt in zo’n geval een pakket van tien lessen plus een examen af. Maar als de rijvaardigheid na de lessen nog niet voldoende is, probeert de leerling blijkbaar toch vaak examen te doen.

Momenteel wordt er al een pilot gedraaid met het plan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear