Wie belt Nicolas Cage voor een tweede deel van Gone in 60 Seconds? Dit keer mag hij de leider spelen van een groep dieven uit het Amerikaanse plaatsje Beaverton (en nee, dat is geen fictieve plaats). Samen met zijn handlangers moet hij in 365 dagen maar liefst 44.000 katalysatoren jatten met een straatwaarde van 22 miljoen dollar (net geen 22 miljoen euro). Het mooiste: dit is een waargebeurd verhaal.

Momenteel onderzoekt de politie van Beaverton een groep van veertien verdachten. Zij worden verdacht van het stelen van maar liefst 44.000 katalysatoren gedurende heel 2021. Dat komt neer op een gemiddelde van 120 katalysatoren per dag. En dan hebben dieven ook nog weleens een dagje vrij – dat staat in hun CAO.

22 miljoen euro aan katalysatoren, daar heb je hulp voor nodig

De politie houdt er rekening mee dat de boefjes meerdere handlangers hadden. De leider van de groep liep tegen de lamp toen hij betrapt werd met een auto vol afgezaagde katalysatoren. Die lading alleen al was 80.000 dollar waard. Bij een inval vond de politie nog eens 3.000 katalysatoren; de rest van de naar schatting 44.000 exemplaren zou al verhandeld zijn. Naast het stelen van katalysatoren wordt de groep verdacht van afpersing en witwassen.

De diefstal van katalysatoren is in trek omdat er in de onderdelen rodium en palladium zit. De prijzen van rodium gaan momenteel door het dak, zo meldt de politie. Alleen al de paar gram in een katalysator is een hoop geld waard. Bovendien liggen de uitlaatdelen voor het grijpen; met een buizenzaag en een krik heb je er binnen enkele minuten eentje te pakken.

Reacties

  • Joseppe heeft op 16 augustus 2022 geschreven:

    En hoe zit het met de helers. De gene die het opkopen en aanbieden. Pak deze ook aan. Anders blijft het water naar de zee dragen….

    Reageer
  • Adrie heeft op 16 augustus 2022 geschreven:

    Een voordeel: in Beaverton komen dit soort professionele criminelen er niet vanaf met veertig uur werkstraf.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear