Het is tijd om je vocabulaire bij te werken. ‘Schobbejak’, ‘schorriemorrie’ en ‘gespuis’ moeten onlosmakelijk verbonden worden met je dagelijkse woordenbrij. Dat is tenminste als je van plan bent om deze klassieke Porsche 356 C van de Rijkspolitie te gaan kopen.

In 1965 waren boeven geen partij voor de duizelingwekkende 1,6-liter viercilinder met 95 pk van deze politie-Porsche. Als het gezag dan voorbij raasde, werden de schavuiten geconfronteerd met een stop-bord en een luidspreker waardoor iemand vast ‘HALT!’ riep. Voor deze Porsche is het net of de tijd heeft stilgestaan, want hij ziet er uit alsof zijn pensioen pas gisteren is ingegaan. En met iets meer dan 20.000 kilometer op de teller lijkt het erop dat deze politiewagen niet veel heeft hoeven werken.

Binnenin is de Porsche 356 C van de Rijkspolitie nog voorzien van alle apparatuur die de agenten tot hun beschikking hadden in die tijd. Een politieradio (die waarschijnlijk niet meer werkt) en een portofoon met een ijzeren etherdiscipline. En uiteraard werden achtervolgingen ingezet worden op comfortabele leren bekleding.

Hoeveel kost de Porsche 356 C van de Rijkspolitie?

Geïnteresseerd in een stukje Nederlandse politiehistorie? Bij Porsche Centrum Gelderland kun je deze wetshandhaver op wielen kopen voor 324.900 euro. Wij gaan nog even een aantal boetes uitschrijven om het bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Advertentie

Reacties

 • Chris heeft op 18 juni 2018 geschreven:

  Hoe hoog was de topsnelheid van deze platgeslagen kever ook al weer? 160 km/u of nog minder. Dat voorbijscheuren van de overige verkeersdeelnemers wordt dus wel erg lastig.

  • R. de Wit heeft op 19 mei 2020 geschreven:

   Chris 160km/u was in de jaren 60 een snelheid waar maar weinig auto’s(die op de openbare weg reden) aan konden tippen…

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie