De 911, de Cayman, de Boxster, de 918 Spyder: zelden had een fabrikant zo’n collectie raspaarden in de showroom. Wat Porsche laat zien, is autotechniek van de bovenste plank.
De menselijke natuur heeft vaak een lichte voorkeur voor wat we noemen ‘de underdog’. We glimlachen bij het zien van een oude Fiat 500, Mini, Eend of Daf, maar kijken op z’n best bewonderend wanneer er een Porsche, Ferrari of Aston Martin langskomt. Waarom? Vanwaar die neiging om de voorkeur te geven aan bescheiden eenvoud boven technische perfectie? Kan automobiele superioriteit ooit vervelen? Volgens ons niet. Zeker niet in het geval van Porsche. TopGear deelde daarom in 2013 niet één prijs uit voor Sportauto van het Jaar, maar we maakten er direct een meervoudige prijs van en lauwerden in één klap drie modellen van de eigenzinnige fabrikant uit Stuttgart.
De 911 GT3, de 911 Turbo en de Cayman springen misschien het meest in het oog, maar met de Panamera S E-Hybrid laat Porsche op overtuigende wijze zien dat het bereid is om heel ver te gaan in het streven om vernieuwende auto’s te bouwen. De hybride Panamera is dan ook geen muurbloempje. Een volledig elektrische actieradius van zo’n 40 kilometer en een vermogen van 410 pk, gekoppeld aan een CO2-uitstoot van slechts 71 g/km.
Wij waren nog vol van die andere hybride hypercar, de McLaren P1, maar vergeet niet dat Porsche afgelopen september, op de autobeurs in Frankfurt, al een filmpje liet zien van die andere hybride geweldenaar, de 918 Spyder. Dat filmpje liet zien hoe de 918 het baanrecord van de Nordschleife aan flarden reed, met een nauwelijks te bevatten tijd van 6 minuten en 57 seconden. Volgens Porsches R&D-functionaris Wolfgang Hatz ging er geen bijzondere voorbereiding aan vooraf en kwam testrijder en fabrieksracer Marc Lieb, samen met een bescheiden ondersteuningsploeg, op een goede dag gewoon opdagen bij de Nordschleife. Ze monteerden een set nieuwe, normale straatbanden – dus geen slicks – en reden het baanrecord voor productieauto’s naar de vaantjes. Nu kun je verschillend denken over die voortdurende strijd om de snelste rondetijd op de Nordschleife, maar men zal bij Ferrari en McLaren toch wel geschrokken zijn van deze prestatie.
In 2013 loste Porsche een paar oude beloftes in. Met de komst van de nieuwste 911-telgen van de generatie 991 maakt Porsche een enorme stap voorwaarts. Helaas niet alleen op het gebied van techniek, karakter en rijeigenschappen, maar ook qua prijs. De 991 heeft elektrische besturing en een langere wielbasis, waardoor ie zekerder en minder onvoorspelbaar aanvoelt dan z’n voorgangers.
Ook visueel vertoont de 991 meer samenhang. Wellicht is er zelfs wat teveel aan geboetseerd, maar over het algemeen ziet de nieuwe 911 er fraai uit, met mooie details en flinke voorschermen die van achter het stuur goed zichtbaar zijn. Verschillende details, waaronder stevige deurhendels verraden de roemruchte degelijke Duitse bouwkwaliteit.
De uit 2006 stammende Cayman was een afgeleide van de Boxster en niet de kleine, perfecte Porsche met middenmotor waar we op gehoopt hadden. De nieuwe Cayman maakt dat goed. Zelfverzekerd, onderscheidend en met een krachtig eigen karakter. Porsche maakt gebruik van veel aluminium waardoor de Cayman lichter is dan z’n voorganger. De Cayman heeft zelfs een grotere torsiestijfheid dan de Lamborghini Aventador met al z’n onderhuidse koolstoftechniek. De motor, een 275 pk sterke 2,7-liter of een 325 pk 3,4-liter, is binnen de wielbasis geplaatst, voor betere prestaties en een groter atletisch vermogen.
Stap in de laag geplaatste stoelen van de Cayman en je voelt dat je in een serieuze sportwagen zit. Veel extra’s heb je niet nodig. Natuurlijk kun je de Cayman van allerlei opties voorzien, zelfs op een niveau waarop de aanschafprijs ridicule hoogtes bereikt, of die van een 911, maar wij zouden dat niet doen. Beperk je tot de handgeschakelde versie, met optionele sportstoelen, sportuitlaat en adaptieve vering. Je hebt dan wel wat afdekplaatjes op je dashboard waar anders een schakelaar had kunnen zitten. Ook heb je een stuur in handen waar werkelijk geen knopje op zit, maar dat hindert niet. Het is genoeg.
'Al gauw dringt het besef door dat je hier te maken hebt met een van de meest imponerende mens-machine-interacties ooit'
Ook op het gebied van entertainment en navigatie is de basisuitvoering van de Cayman niet rijk bedeeld, maar dat vergeet je al snel als je de motor start. We leerden de Cayman S goed kennen op het Circuit de Charade bij Clermont-Ferrand, waar we het afgelopen jaar onze Speed Week organiseerden. Zowel Jackie Stewart als Le Mans-winnaar Richard Attwood vertelden ons dat dit een van de beste circuits is waar ze ooit op gereden hebben, en we kunnen dat alleen maar beamen. Om je heen indrukwekkend vulkanisch gebergte, duizelingwekkend hoge betonnen afschermingen en een hoogteverloop van 300 meter. Een ronde op dit circuit vergt opperste concentratie en leert je alles over de kwaliteit van het chassis van je auto. Het was geen verrassing dat de Cayman sensationeel goed bleek te zijn. Ondanks de elektrische besturing is de Porsche vlijmscherp in het bochtenwerk en rotsvast op de rechte stukken. Niets kan de Cayman van z’n stuk brengen. Ook de handgeschakelde zesbak is een feest.
Een circuit is leuk, maar de uiteindelijke vuurproef op de openbare weg stond ons nog te wachten, toen we de Cayman S weer naar huis moesten rijden. Ondanks een gruwelijke, twee dagen durende afstraffing op het Circuit de Charade en het ontbreken van een team monteurs om de Cayman te vertroetelen, bleek de Porsche te blaken van gezondheid. Zelfs op de banden viel niets aan te merken. Dat was een hele opluchting, want thuis wachtten er dringende verplichtingen, zoals een jarige schoonmoeder. Onnodig te vermelden dat een man zich in zo’n geval geen vertraging kan veroorloven.
Gedurende de rit naar huis legden we ruim 800 kilometer af, met een gemiddelde snelheid van 108 km/u en een verbruik van 1 op 10,3.
Wanneer we de balans op moeten maken, dan kunnen we hooguit zeggen dat de Cayman S misschien iets té perfect is. Geen rafelrandje of verbeterpuntje in zicht, en dat is bijna griezelig. Dat zal je natuurlijk een rotzorg zijn op het moment dat je bijna 82.000 euro (in België ruim 66.000 euro) aan een auto uit gaat geven. Dan wil je juist perfectie.
Dat geldt zeker wanneer je op het punt staat om meer dan het dubbele uit te geven. Om precies te zijn 195.300 euro, want dat is in Nederland het bedrag dat je moet neertellen voor de 911 GT3 (in België 140.844 euro).
Het zou flauw zijn om te stellen dat de GT3 ook ruim twee keer zo goed is als de Cayman S, want de 911 is een heel andere auto. Maar laat gezegd zijn dat dit wel eens de allerbeste 911 ooit zou kunnen zijn. Natuurlijk ontkomt de GT3 ook niet aan wat sommigen zien als bedenkelijke innovaties, zoals elektronische besturing. Ook is er een elektromechanisch stuursysteem op de achterwielen, dat tot een snelheid van 60 km/u een tegengestelde stuurbeweging aan de achterwielen geeft, om zodoende de wendbaarheid te vergroten. Ook is de nieuwe GT3 alleen leverbaar met Porsches pdk-versnellingsbak. Een handgeschakelde bak wordt niet meer geleverd.
Vergeet al die kritiek gauw. Binnen een mum van tijd weet je niet eens meer dat er ooit zoiets bestond als een handgeschakelde bak. Sterker nog: het interesseert je helemaal niet meer. De moorddadige snelheid en de imponerende accuraatheid van de pdk-bak zijn fenomenaal. Op Formule-1-tempo vlieg je door de versnellingen heen en al gauw dringt het besef door dat je hier te maken hebt met een van de meest imponerende mens-machine-interacties ooit. Je bent daardoor ook beter in staat om elke druppel plezier uit het indrukwekkende chassis van de GT3 te persen.
Dan is er de motorisering. Superlatieven schieten tekort. De GT3 beschikt over een vernieuwde versie van Porsches 3,8-liter zescilinder boxermotor, met een vermogen van 475 pk bij 8.250 tpm. De rode lijn wordt pas bereikt bij een zinderende 9.000 tpm. Het woordje ‘snel’ dekt de lading niet: van 0 naar honderd in 3,5 seconden en een topsnelheid van 315 km/u. De grip op voor- en achterwielen is fenomenaal. Alle vernieuwende techniek werkt in het voordeel van de GT3 op een manier die niet eerder werd vertoond.
In hetzelfde jaar dat we kennis maakten met de LaFerrari, de P1 en de 918 Spyder, is de nieuwe GT3 het nieuwe ijkpunt geworden, de maat der dingen. Een geniale prestatie. De GT3 is zelfs zó goed dat ie de nieuwe 911 Turbo S naar de laatste paragrafen van dit artikel verdringt.
In tegenstelling tot de uiterst lenige en atletische GT3 is de Turbo S veel meer een soort Veyron-vernietiger. Een 911 die iedere concurrent vergruist tot onbetekenende kiezelsteentjes. De 3,8-liter twinturbo levert 560 pk en een koppel van 750 Nm. Gekoppeld aan vierwielaandrijving is het daarmee een van ’s werelds snelste racewagens die nog legaal de weg op mogen.
Het zou ons niet verbazen wanneer Porsche, na een afwezigheid van 16 jaar, weer de hoogste plaats op het podium van Le Mans 2014 beklimt. Ook zijn we razend benieuwd wat Porsche te zijner tijd nog van zins is. Hoe lever je ooit een waardige opvolger voor al deze technische perfectie? We vertrouwen het ze wel toe, want Porsche blijft verbazen en imponeren.
Hammonds Auto van het Jaar 2013: Porsche 911 GT3
(door Richard Hammond)
Ik zal het maar eerlijk zeggen: de Porsche 911 GT3 is niet alleen mijn auto van het jaar 2013, maar het is waarschijnlijk de beste auto die ooit gebouwd is. Voordat je denkt dat ik nu definitief een klap van de molen heb opgelopen, moet ik dat misschien even toelichten: als je net als ik van 911’s houdt, dan zal het direct opvallen dat de GT3 er nog redelijk subtiel uitziet voor een auto die in staat is om in 3,5 seconden van 0 naar 100 te accelereren en een topsnelheid heeft van 315 km/u.
De GT3 levert 475 pk, torque-vectoring voor het achterdifferentieel en adaptieve en instelbare vering voor het geval je het circuit op wilt. Je kunt ook Isofix-bevestiging voor een kinderzitje bestellen voor de bijzittersstoel, maar dat is misschien niet zo belangrijk.
Het gaat bij de GT3 niet alleen om méér en beter. Het gaat vooral om een meer doelgerichte, intensieve en communicatieve relatie met de bestuurder. Je gaat niet simpelweg achter het stuur van een GT3 zitten, je trekt een GT3 aan, net zoals je een jas aantrekt. Het is het automobiele equivalent van een Superman-pak.
Ik heb alle kritiek gehoord. Over de elektrische besturing en dat er geen handgeschakelde bak meer is. Dat zou de GT3 tot een minder pure auto maken. Ik kan je vertellen dat het allemaal grote onzin is. De besturing heeft de trefzekerheid van een Japanse samoerai-chef en de pdk-versnellingsbak transformeert de GT3 tot een heuse racewagen, waarbij je de 3,8-liter ook nog eens rustig door kunt trekken naar 9.000 toeren. Door de vierwielbesturing lijkt het of de GT3 met behulp van superlijm aan de weg zit geplakt en de remmen, ach ja, de remmen. Wanneer je die niet met beleid gebruikt, veranderen ze voorgoed de vorm van je gezicht.
Je kunt de GT3 ook heel goed inzetten voor dagelijks gebruik. Hij laat zich eenvoudiger besturen dan de Golf van je moeder, geeft redelijk zicht rondom, is simpel te doorgronden en heeft ook nog eens een makkelijke instap. Daarmee is het de beste 911 die ooit te koop is geweest. De Porsche 911 GT3 is daarom niet alleen mijn auto van het jaar 2013, maar misschien wel mijn auto van het jaar voor altijd.
En dan is er nog de 918
Alsof een nieuwe 911 Turbo S, de introductie van een betoverend goede nieuwe Cayman en een spectaculaire GT3 nog niet genoeg waren, kwam Porsche dit jaar als klap op de vuurpijl ook nog met zijn snelste, meest futuristische en meest radicaal vernieuwende auto ooit: de 918 Spyder. We hebben erin gereden. Niet zomaar een kort ritje, maar we hebben ‘m stevig getest. Het complete verslag hiervan hou je van ons tegoed. Wat we alvast kunnen verklappen is dat de 918 net zo snel aanvoelt als de cijfers suggereren: 887 pk, 1.280 Nm en van 0 naar 100 km/u in 2,6 seconden. Daarbij gedraagt de 918 zich ook nog eens of het allemaal de normaalste zaak van de wereld is. Dat mag wel blijken uit het feit dat Marc Lieb tijdens zijn rondje Nordschleife gewoon de automaat zijn werk liet doen en de vering in de soepele stand had staan. Over zelfvertrouwen gesproken.
Porsche 911 GT3
Prijs: € 195.300 (NL) / € 140.844 (BE)
Motor: 3.799 cc zescilinder boxer, 475 pk @ 8.250 tpm, 440 Nm @ 6.250 tpm
Aandrijving: achterwielen, 7v automaat (PDK)
Prestaties: 0-100 km/u in 3,5 s, top 315 km/u
Verbruik (gemiddeld): 1 op 8,1
CO2-uitstoot: 289 g/km
Gewicht: 1.505 kg
Porsche Cayman S
Prijs: € 81.800 (NL) / € 66.429 (BE)
Motor: 3.436 cc zescilinder boxer, 325 pk @ 7.400 tpm, 370 Nm @ 4.500 tpm
Aandrijving: achterwielen, 6v handgeschakeld
Prestaties: 0-100 km/u in 5,0 s, top 283 km/u
Verbruik (gemiddeld): 1 op 11,4
CO2-uitstoot: 206 g/km
Gewicht: 1.395 kg
Porsche 911 Turbo S
Prijs: € 220.500 (NL) / € 199.771 (BE)
Motor: 3.800 cc zescilinder boxer, 560 pk @ 6.500 tpm, 700 Nm @ 2.100 tpm (750 Nm bij overboost)
Aandrijving: vierwiel, 7v automaat (PDK)
Prestaties: 0-100 km/u in 3,1 s, top 318 km/u
Verbruik (gemiddeld): 1 op 10,3
CO2-uitstoot: 227 g/km
Gewicht: 1.680 kg
Reacties