Is het een Fiat X1/9? Is het een Triumph TR7? Nee, het is een Porsche die – volledig onterecht – nog minder gewaardeerd wordt dan de Porsche 944. Gelukkig zijn er steeds meer liefhebbers die de kleine Porsche op waarde kunnen schatten. Zo ook het bedrijf Fifteen Eleven Design. Zij pakken de onsuccesvolle Porsche 914 en geven hem wat updates en veel meer power.

Overigens mag je discussiëren of het een Porsche 914 is met Cayman-onderdelen of een Cayman met een 914-koets. We keuren het beide goed, want het bedrijf pakt de volledige onderkant van de 987-generatie Cayman voor dit projectje. Deze Porsche 914 is dan ook nu een auto met een middenmotor. De 3,8-liter motor is uitvoering onder handen genomen en produceert nu zo’n 400 pk.

De auto is van koolstofvezel

Schakelen gaat via een handbak en de schroefset is drievoudig instelbaar. Er zijn Brembo-remmen en 18-inch Fuchs-velgen. De Porsche 914-koets is gemaakt van koolstofvezel en is gelijk wat breder gemaakt. De bumpers is net even anders om de koeling te verbeteren en achterop zit een ducktail-spoiler. Voor de koplampen zijn ledjes gebruikt.

Binnen ziet het geheel er nog heel klassiek uit, maar er is één belangrijke ingreep gedaan: er is nu meer beenruimte. Je mag hem bestellen met het stuur links of met het stuur rechts en de stoelen komen van Recaro. De auto kost in Engeland trouwens 350.000 pond, omgerekend zo’n 410.000 euro. Vergeet niet dat de fiscus nog z’n handje komt ophouden.

‘De Porsche 914 van Fifteen Eleven Design heeft langer geduurd dan we hadden verwacht, maar het is geen overdrijving om te zeggen dat we gestreefd hebben naar en perfectie hebben geleverd op elk gebied van de bouw; dat kost natuurlijk tijd’, aldus Ben Mellors, de baas van Fifteen Eleven. Wat ons betreft was ie het wachten waard.

Advertentie

Reacties

 • Maarten heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

  Dan liever een Porsche 718 Cayman GT4 RS voor het weekend en een Model S Plaid als daily.
  Hou je nog dik een ton over voor een leuke vakantie en wat zonnepanelen.

  Reageer
 • Dave heeft op 24 augustus 2023 geschreven:

  Hebben jullie dat adresje voor me waar ik 350.000 pond voor 320.000 euro kan halen?

  • Redactie TopGear heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

   Scherp – aangepast!

   Reageer
  Reageer
 • gideon kaljouw heeft op 24 augustus 2023 geschreven:

  leuke 914 targa

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie