Deze functie zit waarschijnlijk al jaren op Porsches, maar we zaten zelf even te slapen. Dat bewijst meteen het nut van deze optie. Wie bijvoorbeeld bij de Porsche Taycan de adaptieve cruisecontrol aanvinkt in de configurator, krijgt er gratis een wakkerschudfunctie bij. Als het voertuig het idee heeft dat de bestuurder zit te tukken – of dat hij misschien om andere redenen niet meer reageert – doet de auto een poging de bestuurder wakker te maken.

‘Als het voertuig merkt dat de bestuurder niet meer reageert, gebruikt het visuele en akoestische waarschuwingen, een korte spanning op de veiligheidsgordel en, indien nodig, een remming om de bestuurder ertoe te bewegen de controle over het voertuig te hervatten. Mocht dit niet lukken, dan zal het voertuig na een matige vertraging tot stilstand komen op de rijstrook, de alarmknipperlichten activeren en een oproep doen aan de hulpdiensten (afhankelijk van de landspecifieke infrastructuur)’, aldus de configurator.

De Porsche trekt dus kort aan de gordel en kan zelfs kort op de rem drukken. Als de bestuurder dan niet wakker wordt, doet de auto het enige wat ie nog kan doen, en zet ie zichzelf rustig stil met de alarmlichten aan. Kan best handig zijn. Ongetwijfeld zullen er andere merken zijn die soortgelijke functies hebben. Zo zal een Tesla ook zelf tot stilstand komen in bepaalde gevallen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear