Tesla schoof eerder dit jaar een bom onder de EV-markt door de prijzen van de modellen met wel 10.000 euro te verlagen. Andere merken hebben daar ongetwijfeld last van, want merken die de huidige prijzen hanteren, zullen minder verkopen en merken die mee zakken, draaien minder omzet. En dat doet bij elektrische auto’s extra veel pijn.

Neem Ford, bijvoorbeeld. Carscoops dook in de kwartaalcijfers en ontdekte dat Ford gemiddeld bijna 60.000 dollar verlies draait per elektrische auto. Het merk maakte dus al geen winst op de elektrische Mustang Mach-E, en nu maakten ze vorige week ook nog bekend dat ze de prijzen in Amerika verlagen. De auto is daar nu 3.000 tot 6.000 dollar goedkoper.

Lees ook: Na Tesla verlaagt ook Ford de prijzen, maar in Nederland zit het net even anders

Door deze prijsverlaging zal het verlies per verkochte auto alleen maar toenemen. Overigens zal het tij wel keren voor Ford. Op dit moment is de productie laag, zodat de fabrieken verbouwd kunnen worden om de productie te verhogen. Als de productie hoger is, is er weer meer schaalvoordeel en worden de verliezen weer kleiner.

Voorlopig is Ford een gezond bedrijf

Dat automerken verlies maken op elektrische auto’s, is niet zo gek. Autobedrijven moeten een hoop investeren en nu wat verlies pakken, om straks met gezonde winst EV’s te kunnen verkopen. Gelukkig voor Ford verdienen ze nog zat met benzinemodellen. Vooralsnog bouwt Ford elke 30 seconden een F-150 en het bedrijf maakte zo’n 1,8 miljard dollar winst in het eerste kwartaal.

Advertentie

Reacties

 • Alanis heeft op 8 mei 2023 geschreven:

  Isn’t it ironic. Ford als slachtoffer van Elon z’n gepruts bij Twitter, wat de root cause is van zijn spoed zoektocht naar cash om de tekorten daar af te dekken.

  Reageer
 • Jasper heeft op 8 mei 2023 geschreven:

  Ze waren er gewoon te laat bij, en nog steeds zijn er veel die maar lafjes en half, omdat het moet, gaan innoveren. Ik ben blij dat Tesla blijft duwen in de markt, want niemand zit te wachten op autos die in het luxe segment 60k blijven kosten. Kom maar door met de eerste echte generatie betaalbare familie EV

  • Nog ff w88 heeft op 8 mei 2023 geschreven:

   ID2forall is de echte game changer.

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie