Zo zie je maar: soms is hetgeen waar je het meest van houdt ook precies dat wat je het meest kan krenken. Bekerhouders, waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een auto (met een eervolle tweede plek voor de motor), zijn niet altijd zo onschuldig als ze lijken. In Amerika is er nu zelfs een rechtszaak tegen BMW over bekerhouders. Volgens de aanklager zou het morsen van drinken in de houders ervoor kunnen zorgen dat de airbags afgaan in de BMW X7. De Mentos-challenge is er niets bij. Volgens de de aanklager zijn de bekerhouders ‘niet goed ontworpen om bekers gevuld met vloeistof te bevatten.’ Volgens de klacht lopen de draden voor de airbag-module (SRS-module) direct onder de bekerhouder. Als er een beetje vloeistof gemorst zou worden, dan zou dat storingen geven in het airbagsysteem. Volgens de aanklacht kan het zelfs zijn dat de airbags spontaan ploffen. De reparatie na het knoeien van drinken zou tot wel 2.000 dollar kosten en BMW zou dit niet willen vergoeden.

Nog geen airbags geploft door de bekerhouders in de BMW’s

De aanklacht werd vorige week ingediend in Californië. Dat meldt Courthouse News Service. In de zaak worden meerdere gevallen aangehaald van problemen met bekerhouders, onder meer publieke berichten op fora. Belangrijk om te weten is dat er nog geen gevallen bekend zijn dat er een airbag spontaan afging in een BMW nadat iemand drinken knoeide. Dat de airbags af kunnen gaan nadat je drinken morst in de bekerhouders, is dus voor nu nog een aanname.

Terugroepacties van de BMW X7 in Nederland

In het Nederlandse terugroepregister van de RDW zien we nog niets over bekerhouders staan. Voor de X7 zien we alleen drie terugroepacties uit 2019: eentje voor wielbouten die mogelijk kunnen loskomen, eentje voor hoofdairbags die mogelijk gedraaid gemonteerd zijn en eentje voor de brandstofpomp – die zou kunnen losraken waardoor er brandstof zou lekken. Allemaal kleinigheidjes die totaal geen catastrofale gevolgen kunnen hebben, dus.

Reacties

 • Lex heeft op 23 december 2021 geschreven:

  Bij de meeste auto’s loopt er bedrading onder de middentunnel.
  Als er een storing optreedt in het airbagsysteem wordt het complete systeem uitgeschakeld en kan er dus geen airbag meer afgaan.

  Brandstof die op een warme uitlaat lekt kan voor aardig vuurwerk zorgen.

  Wielbouten die losraken waardoor je wiel rechtdoor gaat als je op de afrit van de snelweg rijdt kunnen ook zeker ernstige gevolgen hebben.

  Reageer
 • Erik heeft op 23 december 2021 geschreven:

  En bij de X1 de vlotter van het brandstofnivau die blijft hangen…..

  Reageer
 • Joost heeft op 22 december 2021 geschreven:

  Och, in mijn 530d van destijds zat de temperatuursensor van de airco vlak boven de bekerhouder. Met hete koffie was dat afzien hoor!

  Reageer
 • Frederic heeft op 22 december 2021 geschreven:

  Zolang het enkel maar de draden zijn en niet de stekkers kan er weinig gebeuren

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)