Gefeliciteerd, leaserijders met een tankpas, jullie hebben vandaag indirect loonsverhoging gekregen. Vandaag is het record voor de duurste benzine ooit in Nederland (alweer) verbroken. Volgens United Consumers betalen we in Nederland nu 2,504 euro per liter benzine aan de pomp. Het vorige record staat op 2,502 euro per liter. Die tankpas – indien je hem privé mag gebruiken – is dus net iets meer waard geworden.

Voor dieselaars is het ook feest, zij betalen nu 2,221 euro per liter. Lust jouw auto liever Euro 98 – of heeft ie een hekel aan ethanol, dan betaal je 2,632 euro voor een liter E5. Dit zijn overigens de landelijke adviesprijzen; uiteraard kun je bij veel stations met korting tanken en betaal je dus minder. Maar om even te illustreren hoe snel de brandstofprijzen de pan uit zijn gevlogen: in 2020 maakte we ons er nog druk om dat de benzineprijs richting de 1,80 euro per liter ging. Dat was toen het voormalige record uit 2012. Een prijs waar nu iedereen voor zal tekenen.

Record duurste benzine ooit in Nederland: en de accijnsverlaging dan?

In april van dit jaar gingen de accijnzen op brandstoffen omlaag vanwege de heftige stijging in de periode daarvoor. De benzineprijs zakte daardoor met 17,3 cent en de dieselprijs met 11,1 cent. Voor benzine betaalde je toen 2,29 euro per liter en voor diesel 2,18 euro per liter. Diesel maakte eerder een groeispurt mee en lijkt wat stabieler dan benzine; die laatste zit nu immers alweer boven het bedrag van vóór de accijnsverlaging. Zoals je misschien ook wel vermoedde: wij hebben in Nederland daarmee de duurste benzine van Europa.

Iets om rekening mee te houden is dat de benzineprijs zonder de accijnsverlaging nu op de 2,68 euro per liter zou zitten. Voor Euro 98 zou je dan zelfs 2,80 euro per liter betalen. Alsnog is het allemaal vrij ruk dat de brandstofprijzen zo hoog zijn. Een zeer schrale troost: over tien jaar kun jij zeggen dat je erbij was toen het record voor de duurste benzine ooit in Nederland (keer op keer) werd gebroken.

Reacties

  • Canon-Eye heeft op 8 juni 2022 geschreven:

    De benzineprijs zou zonder de 17 cent accijnsverlaging niet 17, maar ruim 21 cent hoger zijn geweest. Dit vanwege de 21% BTW die ook over de accijns wordt geheven.
    Zit er nou echt niemand in de redactie met Rekenen in zijn of haar pakket?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear