‘Wie toetert er niet naar iemand om ”hallo” te zeggen of toetert er niet naar demonstranten? Ik bedoel, iedereen doet het’, zegt de advocaat van de 69-jarige mevrouw Porter. De Amerikaanse vrouw kreeg in 2017 een boete voor illegaal claxonneren. Ze zegt dat ze niet wist dat er een wet is waarin staat dat je niet zomaar mag toeteren. Ze zet zich nu in om de grondwet aan te laten passen.

Volgens Porter zou het gebruiken van de claxon onder het amendement in de Amerikaanse grondwet moeten vallen. Hier staat bijvoorbeeld in dat de overheid niet de pers mag belemmeren, de overheid niet de vrijheid van verenigingen mag hinderen, er vrijheid godsdienst en vrijheid van meningsuiting is. En als het aan Porter ligt, staat er ook in dat je vrijuit mag toeteren.

Moet gezellig toeteren naar een bekende vallen onder vrijheid van meningsuiting?

In het Nederlandse wetboek staat dat toeteren strafbaar is wanneer het ‘op niet toegestane wijze’ gebeurt. Dit wil zeggen dat je ‘signalen geeft in een ander geval of op andere manier dan mag’. Je mag hier dus alleen toeteren om gevaar af te wenden, en niet als je bijvoorbeeld wegrijdt na visite bij oma. Je merkt: ook in Nederland heerst er censuur van de bovenste plank.

De Amerikaanse vrouw stapt naar de rechtbank

Met haar advocaat start de vrouw een zaak bij de rechtbank van Californië. Daar wordt geen gehoor gegeven aan haar wetsvoorstel. ‘Toeteren is van zichzelf erg luid en afleidend. De restrictie is de laatste honderd jaar bijna universeel geaccepteerd om ongelukken te voorkomen’, klonk de reactie van de lokale rechtbank.

De claxon zou volgens de staatsrechtbank ‘onbruikbaar worden als een waarschuwingsmiddel’. Maar Porter geeft niet op en stapt naar het hooggerechtshof. ‘De claxon is het geluid van democratie in actie’, zegt ze tegen USA Today. Daarbij verwijst ze naar de campagne van Joe Biden. Daarbij riep de huidige president op om te toeteren als je weer verenigd wil zijn.

Boetebedrag voor toeteren in Nederland

De vrouw in Californië riskeerde trouwens een boete van maximaal 400 dollar of zelfs een celstraf van negentig dagen. In Nederland is de straf milder. Hier krijg je een boete van 280 euro. ‘Onnodig geluid veroorzaken’ met een snor- of bromfiets kost je 110 euro. In 2024 gaat het boetebedrag omhoog. Dan betaal je 300 euro voor onnodig geluid veroorzaken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear