De ochtend na de eerste sneeuwval in Nederland staat er een rij van de deur van de bandenboer tot aan de afrit. Elk jaar weer. Misschien is het handig om dit jaar wat eerder na te denken over eventuele winterbanden. Ga je nog de grens over? Dan is het handig om even rekening te houden met de regels voor winterbanden in Europa per land. Het zou namelijk knap vervelend zijn als je voor een weekendje Duitsland nieuwe banden moet kopen. Met wat hulp van Pirelli zie je hieronder de regels voor winterbanden in Europa. In Nederland zijn winterbanden trouwens nog altijd niet verplicht. Je kunt ook overwegen om all-season banden te kopen met de juiste keurmerken.

De kenmerken van winterbanden

De ene winterband is de andere niet. Een winterband herken je vrijwel gelijk aan het extra profiel dat je op de zijkant ziet. Deze kleine inkepingen noemen ze ‘sipes‘ en zijn uitgevonden door meneer John Sipe. Dit is niet waar eventuele politieagenten naar kijken bij een controle. Sommige winterbanden hebben het M+S-logo (Mud + Snow) en andere hebben het 3PMSF-logo (Three Peak Mountain Snowflake, oftewel een berg met een sneeuwvlok). Het M+S-logo geeft aan dat het een band is die redelijkerwijs in slechte omstandigheden kan worden gebruikt. De fabrikant bepaalt dit zelf; hiervoor hoeft de band niet aan bepaalde eisen te voldoen. Maar als je écht op wintersport gaat, dan is het handig om het logo met het bergje en het sneeuwvlokje te gaan (3PMSF). Ook belangrijk om te weten is dat deze logootjes ook op all-season banden zitten. Dat betekent dat je in sommige landen ook prima met all-season banden mag rijden in de winter, áls de juiste logootjes maar aanwezig zijn.

Welke winterbanden in Duitsland en wanneer?

Als je regelmatig naar Duitsland gaat, dan is het handig om banden te kopen met het 3PMSF-logo. Duitsland geeft geen specifiek tijdstip wanneer je bepaalde banden moet monteren, maar als er winterse omstandigheden zijn, dan zijn banden met het logo verplicht. Dit mogen ook all-seasons zijn. Heb je nog banden die alleen het M+S-logo hebben? Als ze tot en met 2017 zijn geproduceerd, dan mag je deze tot 1 september 2024 gebruiken. Nieuwere M+S-banden zijn niet toegestaan tijdens winterse omstandigheden.

Welke winterbanden in België en wanneer?

België is net als Nederland. Hier zijn geen verplichtingen als het gaat om winterbanden. We zullen geen flauwe grappen maken over het Belgische wegdek, maar hou er rekening mee dat het in België wel heuvelachtiger kan zijn dan hier. Heuvelopwaarts op een gladde weg op afgereden zomerbanden, dat kan nog weleens een uitdaging vormen.

Welke winterbanden in Frankrijk en wanneer?

In Frankrijk zijn banden voor winterse omstandigheden alleen verplicht in de berggebieden. Van 1 november tot en met 15 maart moet je in die gebieden het M+S-logo of het 3PMSF-logo hebben. Of je moet sneeuwkettingen achterin hebben liggen.

Welke winterbanden in Oostenrijk en wanneer?

Oostenrijk verplicht bestuurders van 1 november tot en met 15 april om minimaal met M+S-logo’s te rijden. De profieldiepte moet minimaal 4 millimeter zijn. In Oostenrijk mag je ook sneeuwkettingen gebruiken.

Welke winterbanden in Luxemburg en wanneer?

Luxemburg houdt min of meer dezelfde regels aan als Duitsland. Alleen als er winterse omstandigheden zijn, moet je bepaalde banden hebben. In Luxemburg volstaan banden met het M+S-logo. Als alternatief kun je sneeuwkettingen achterin leggen. Bij dit soort kwesties moet je altijd goed overwegen of je banden koopt omdat het moet of vanwege de veiligheid.

Regels voor winterbanden in overige landen in Europa

Bulgarije: Van 15 november tot 1 maart zijn winterbanden met M+S- of 3PMSF-logo verplicht, óf zomerbanden met minimaal 4 millimeter profiel. Kroatië: Van 15 november tot 15 april zijn M+S-winterbanden verplicht met een profieldiepte van 4 millimeter. Of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. Estland: Van 1 december tot 1 maart zijn M+S-winterbanden met minimaal 3 millimeter profiel verplicht. Of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. Finland: Van 1 november tot 31 maart zijn M+S-winterbanden met minimaal 3 millimeter profiel verplicht tijdens winterse omstandigheden. Italië: Van 15 november tot 15 april zijn M+S-banden op bepaalde wegen verplicht. Of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. Litouwen: Van 10 november tot 1 april zijn M+S-banden met minimaal 3 millimeter profiel verplicht. Portugal: In Portugal zijn er geen verplichtingen voor winterbanden of sneeuwkettingen. Verenigd Koninkrijk: Ook hier zijn winterbanden niet verplicht. Tsjechië: Van 1 november tot 31 maart zijn M+S-winterbanden verplicht met een profieldiepte van 4 millimeter indien er winterse omstandigheden zijn. Roemenië: Als er sneeuw of ijs is, dan zijn banden met M+S-logo verplicht. Sneeuwkettingen mogen ook. Servië: Van 1 november tot 1 april zijn M+S-banden met minimaal 4 millimeter profiel verplicht buiten de stedelijke gebieden. Of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. Slowakije: Van 15 november tot 31 maart zijn M+S-banden met minimaal 3 millimeter profiel verplicht. Slovenië: Van 15 november tot 31 maart zijn M+S- of 3PMSF-banden met minimaal 3 millimeter profiel verplicht als er sneeuw ligt. Of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. Spanje: In Spanje moet je M+S-banden hebben op de aangedreven wielen als er sneeuw ligt of bij wegen waar dat wordt aangegeven. Op sommige plaatsen mag je kettingen gebruiken, maar je mag dan niet harder dan 50 km/u. Zweden: Van 1 december tot 31 maart zijn 3PMSF-banden verplicht. Als overgangsregeling zijn M+S-banden nu nog even toegestaan tot 30 november 2024. Zwitserland: Winterbanden worden aangeraden van oktober tot april. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als er sneeuw of ijs ligt.

Reacties

 • Oldtimer heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  Het zou prettig zijn om te weten of dit op alle wegen geldt of alleen op de snelweg.

  Reageer
 • Gerrit. heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  Portugal, kom, veetel liever wat we nodig zijn in Denemarken en Noorwegen.

  • Denoollander heeft op 25 oktober 2021 geschreven:

   In Noorwegen zijn winterbanden verplicht Gerrit. En reken er maar oo dat je ze daar écht nodig hebt.

   Reageer
  Reageer
 • YouriHL heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  Hoe zit dat eigenlijk met een bromscooter in Duitsland. Ik woon vlak bij de grens en kom geregeld in Duitsland voor boodschappen en tanken.

  Reageer
 • Jef heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  Beste, misschien is Europa ineens kleiner geworden, of bent U politiek geëngageerd ( wat in deze artikels niet kan) door bewust Polen en Hongarije niet te vermelden. Diep triest !

  Reageer
 • Piet heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht maar wel dat je je aangepast hebt aan de omstandigheden. Ongeluk in winterse omstandigheden zonder winterbanden, is schuldig en verzekering betaalt misschien niet.

  Reageer
 • Piet heeft op 24 oktober 2021 geschreven:

  In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht maar wel dat je je aangepast hebt aan de omstandigheden. Ongeluk in winterse omstandigheden zonder winterbanden, is schuldig en verzekering betaalt misschien niet.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)