De Tweede Kamer babbelt al meer dan twintig jaar over de invoering van rekeningrijden. Bij deze belastingvorm betaal je niet per maand of per jaar voor je auto, maar per gereden kilometer. De nieuwe belastingvorm kon altijd rekenen op veel weerstand, maar nu lijkt het rekeningrijden eindelijk erdoorheen te zijn.

Eerder dit jaar bleek al dat de meeste mensen inmiddels voorstander waren. Volgens RTL Nieuws wil het kabinet vanaf 2026 van start gaan met het rekeningrijden. Er zouden drie varianten worden overwogen, waarbij de eerste alleen geldt voor elektrische auto’s; eigenaren van brandstofauto’s blijven in dat geval gewoon betalen zoals ze dat nu doen.

Bij de tweede variant begint de teller te lopen voor alle soorten auto’s, maar zijn de kosten per kilometer wel afhankelijk van het tijdstip en de plaats waar je rijdt. Een extra heffing in de spits is hierbij niet van toepassing. Bij de derde variant zijn er aan het rijden in de spits wel extra kosten verbonden.

De andere manieren van rekeningrijden

Deze nieuwe ideeën komen niet helemaal overeen met eerder genoemde vormen voor rekeningrijden. Eerder werd gesproken over drie andere varianten. De eerste was vlaktaks, waarbij je altijd hetzelfde zou betalen per kilometer. Bij spitstaks betaalde je meer tijdens de spits. Ecotaks was een variant waarbij schone auto’s minder belast zouden worden dan onzuinige auto’s. Vlaktaks was begin dit jaar de populairste variant onder Nederlanders. Wat het gaat worden, merken we vanzelf – de komende jaren lijkt alles in ieder geval nog even bij het oude te blijven.

Reacties

 • big heeft op 29 juni 2019 geschreven:

  Hoe krom kan het zijn. Eerst lopen verkondigen dat iedereen moet participeren. Blijft een partner thuis voor de kinderen zorgen, dan loop je allerlei belastingkortingen mis, dus je moet wel.
  Vervolgens wordt het steeds maar drukker op se weg (gek he?) en moeten we nu per km extra gaan betalen omdat de zwaar gesubsidieerde elektrische auto’s, die ook al geen wegenbelasting betalen, geen brandstofaccijns in het laatje brengen.

  Reageer
 • Richard heeft op 25 juni 2019 geschreven:

  Rekening rijden is prima maar hoe wordt er kilometer heffing geheven bij buiten landse auto’s gebruikers als zij geen heffing moeten betalen dan wordt de Nederlander zelf gediscrimineerd

  • Big heeft op 29 juni 2019 geschreven:

   Als straks al die camera’s er staan, kunnen ze daar prima tol mee heffen.
   Ook voor al die oostblokkers die hier wonen en werken maar, hier een tweede hands auto kopen en daar zo’n witte plaat op laten zetten.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear