Onze oren doen nog pijn van die keer dat Renaults prachtige A110-50 conceptcar op het circuit van Monaco langs ons kwam blèren, en toch zijn we vandaag blij om te lezen dat Renault en niemand minder dan Caterham de handen ineenslaan om sportauto’s te gaan bouwen.

Twee sportauto’s, om precies te zijn, elk met hun eigen merk-‘DNA’. Die van Renault zal de naam Alpine voeren, naar het iconische merk dat met Renault-motoren vele races wist te winnen, zoals de Monte Carlo-rally in 1973 en 1974, het rallykampioenschap in 1973, en de 24 uur van Le Mans in 1978. Zowel de Alpine als de Caterham zullen worden geproduceerd in de Renaultsport-fabriek in Dieppe, die in 1969 geopend werd als thuisbasis voor Alpine. Caterham neemt daarbij een aandeel van 50 procent in het bedrijf Automobiles Alpine Renault, dat wordt hernoemd naar ‘Alpine Caterham’.

Renault en Caterham reppen nog met geen woord over het soort sportauto dat ze gaan bouwen, maar we kunnen er stiekem wel van uitgaan dat de Alpine een soort minder uitbundige versie wordt van die lawaaiige A110-50, die werd gebouwd ter ere van de roemruchte, 50 jaar oude A110.

Goed nieuws trouwens: Renault-eindbaas Carlos Tavares zegt dat de auto (zonder belastingen) ‘tussen de 40.000 en 50.000 euro’ zal gaan kosten. In Monaco lieten Renault-mensen zich al ontglippen dat een eventuele productieversie waarschijnlijk een 2,0-liter turbo zou krijgen, in plaats van de 400 pk sterke V6-middenmotor uit de conceptcar.

Zoals Renault-ontwerper Laurens van den Acker ons destijds zei: ‘Alpine behoort iedereen toe die van auto’s houdt. Deze auto mag ik niet verpesten.’ We gaan ervan uit dat dat helemaal goed komt, Laurens.

Reacties

Meer van TopGear