Zouden Charles Rolls en Henry Royce bij het begin van hun samenwerking hebben bedacht dat hun merk een eeuw later nog altijd zou bestaan? En niet alleen dat, maar dat het merk nog altijd synoniem is voor uitzinnig luxe automobielen als de huidige Phantom?

Vast niet, maar ze hebben zich vast en zeker ook nooit gerealiseerd dat sommige van hun producten letterlijk eeuwigheidswaarde hebben. Want dat is namelijk het geval met deze uit Rolls Royce, een 10 HP uit 1904. Het is de vierde auto die de heren Rolls en Royce van hun vast nog niet zo lopende band lieten rollen. Ruim 103 jaar later wordt de 10HP voor de vierde keer verkocht, als hij op 3 december bij Bonhams in Londen onder de hamer gaat.

Best aardig, want de hele geschiedenis van de auto is bekend. In iets meer dan een eeuw tijd heeft hij dus maar drie eigenaren gehad. De laatste eigenaar is de inmiddels overleden ex-coureur Oliver Langton, die de auto in 1950 grondig liet restaureren. Anno 2007 glimt het rode leer en het koper van de open tweezitter nog net zo mooi als de dag dat de auto werd gebouwd. Volgens de catalogus van het veilinghuis kan de nieuwe eigenaar – na betaling van een kleine drie miljoen euro – zo met de auto wegrijden. Een beetje rommelen met de carburateur, aanslingeren en je bent vertrokken. Waarschijnlijk is echter dat een nieuwe eigenaar een mooie overdekte trailer bij zich heeft. En die gaat hem ongetwijfeld stallen in een verwarmde garage waar nog veel meer moois staat.

Reacties

Meer van TopGear