Disclaimer: deze motor heeft nooit daadwerkelijk in een gevechtsvliegtuig gelegen. Maar dat maakt hem niet minder interessant. Want, de Rolls-Royce Merlin produceert 1.784 pk. Dat is meer dan drie Phantom’s. De 27(!)-liter motor werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. De V12 werd in zo’n beetje alle gevechtsvliegtuigen van de Britten en Amerikanen gelegd. De Rolls-Royce Merlin wordt dan ook gezien als de meest succesvolle vliegtuigmotor die in de Tweede wereldoorlog werd geproduceerd.

Tijdens de oorlog kon deze motor missies uitvoeren van acht uur aan een stuk, als de piloot dit ook volhield. Dit exemplaar is gebouwd in Glasgow, Schotland in 1949. Hij heeft dus niet meer gewerkt in de Tweede wereldoorlog, maar is naar verluidt in een passagiersvliegtuig gezet. Zeer waarschijnlijk is hij ingezet voor de ontwikkeling van het vliegtuig Canadian North Star. In dit vliegtuig werden vier exemplaren van de Rolls-Royce Merlin gebruikt. 4 x 1.784 = 7.136 pk.

Hiermee kon de Canadese vliegtuig een snelheid bereiken van 523 km/u. Terwijl hij van zichzelf al 19.731 kilo weegt. Nu wordt de V12 geveild door het H&H Classic Imperial War Museum in oktober. Zijn geschatte waarde ligt tussen de 38.000 euro en 50.000 euro. Koopje, toch? Dit exemplaar van de Merlin is twee jaar lang gerestaureerd en is dus helemaal herboren. Hij staat nu op een trailertje waardoor hij makkelijk te vervoeren is (bijvoorbeeld, naar Nederland).

Je kunt er dan mee opscheppen op vliegshows, buurtfeesten of misschien bij het huis van je aartsvijand op zondagochtend. Of je legt hem in een Daihatsu Cuore.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear