Er is veel ellende in de wereld, alles wordt schaarser en alles wordt duurder. Deze dingen zullen de grote concerns vast ook hard raken, toch? Nope. Shell meldt zijn grootste kwartaalwinst ooit. De hoge energieprijzen zijn alleen maar gunstig voor het bedrijf. Volgens de NOS liep Shell 3,67 miljard euro mis door het terugtrekken uit Rusland. Maar zelfs ondanks die tegenslag, maakte het bedrijf 6,7 miljard euro winst. Hoe kon Shell zo’n recordwinst boeken?

Je zou denken dat de hogere gas- en brandstofprijzen snijden in de winsten van Shell, maar blijkbaar is dit een van de voornaamste redenen waarom de winst juist zo hoog is. ‘De gemiddelde olieprijs lag in het eerste kwartaal 60 procent hoger dan een jaar eerder. De olie- en gasproductie waren bij de meesten stevig en stabiel’, meldt NOS.

Volgens de New York Times voerde Shell in de pandemie veel kostenbesparingen door. Nu de energieprijzen torenhoog zijn, heeft het grote bedrijf extra profijt van deze besparingen. Overigens kocht Shell voordat het begon met terugtrekken uit Rusland eerst nog 100.000 ton olie met een recordkorting, zo bevestigde het bedrijf in maart op Twitter.

Wat gaat Shell met de recordwinst doen?

Shell laat weten dat een deel van de winst geïnvesteerd gaat worden in de transitie naar groenere energie. Zo werkt het bedrijf aan een aantal waterstofprojecten. Overigens betekent dat niet dat het klaar is met fossiele brandstoffen: ook wil Shell nog investeren in olie en gas uit de Noordzee.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)