Het zijn wel twee gekke persberichten om direct na elkaar in de inbox te zien. Eerst het bericht van ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) dat vorige maand de slechtste februari ooit was qua Europese autoverkopen, in de tijd dat zij het bijhouden. En daarna een bericht van Audi dat ze recordwinst ooit hebben geboekt.

Een beetje appels met peren, want het bericht van Audi gaat over het jaar 2021. Maar ook dat was nogal een zwak jaar voor de autoverkopen. Toen werden er volgens de ACEA 9,7 miljoen auto’s verkocht in Europa, wat zo’n 3,3 miljoen minder was dan 2019. De tegenvallende verkoopcijfers zijn grotendeels te wijten aan het aanhoudende tekort aan chips, waardoor fabrieken niet op volle toeren kunnen draaien.

Audi heeft ook last, maar weet zich te redden

Volgens Audi droeg het ‘actief managen van het tekort aan halfgeleiders’ en ‘een strikte kostendiscipline’ bij aan de goede resultaten. Ze leverden in 2021 in totaal 1,68 miljoen auto’s af wereldwijd, bijna net zoveel als in 2020. Het aantal EV’s steeg met 57,5 procent naar 81.894, waarbij de Audi e-tron GT (6.896 stuks) een belangrijke troef was. Voordat al het pandemiegedoe begon, dus in 2019, verkocht Audi 1,85 miljoen auto’s.

Audi verwacht dit jaar weer recordwinst

De totale omzet van Audi was 53 miljard euro, wat een toename is van 6,2 procent ten opzichte van 2020. De recordwinst van Audi was hierbij 5,5 miljard euro. Dit jaar verwacht Audi verder te groeien en een omzet van maximaal 65 miljard euro te realiseren. En dat in het jaar met de Europese ‘slechtste februari ooit’. De winstmarge is berekend op 9 tot 11 procent.

Overigens klopt het dat we nu de tegenvallende Europese verkopen vergelijken met de wereldwijde recordwinsten van Audi. Feit is dat de verkopen hier niet tegenvallen omdat Europeanen niet wíllen kopen, maar omdat autobedrijven niet kunnen produceren. Dat probleem speelt wereldwijd en de recordwinsten blijven dus opmerkelijk. Voor het complete plaatje: in Europa verkocht Audi 617.048 auto’s, in China 701.289 en in de VS nog eens 196.038 stuks.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)