Sommige auto’s verdienen meer dan een stel verchroomde letters. Witgoud, bijvoorbeeld. Of porselein. Uiteraard vind je deze speciale emblemen niet op een doorsnee Nissan Pixo, maar op auto’s die zelfs bij de meest chique jachtclubs nauwelijks op de parking te vinden zijn. Hieronder zie je een paar voorbeelden van dit soort speciale emblemen.

McLaren Speedtail: witgoud

Voor iets meer dan 55.000 euro heb je dit bijzondere embleem op je McLaren Speedtail. Het weegt 100 gram en bestaat uit een combinatie van witgoud en een inleg van koolstofvezel. Het goud kan ook omgeruild worden voor platina, maar daarvoor moet je nóg dieper in de buidel tasten. Het embleem wordt gemaakt door een juwelier die zich ergens in het zogeheten Jewellery Quarter van Birmingham bevindt.

Ferrari 812 Superfast: de eerste twee zijn gratis

Kun jij meer dan een halve ton voor één speciaal McLaren-embleempje missen, dan stellen deze Scuderia Ferrari-schildjes van zo’n 1.200 euro natuurlijk ook niks meer voor. Oh, je dacht dat deze emblemen standaard op (bijvoorbeeld) je Ferrari 812 Superfast zaten? Mooi niet. De schildjes vóór en achter op de auto krijg je gratis – die op de zijschermen zijn optioneel.

Rolls-Royce Cullinan: mag niet meer

Een halfnaakte vliegende vrouw op je motorkap is al een blikvanger op zich, maar Rolls-Royce geeft je tegenwoordig ook nog eens meerdere kostuumpjes om de Spirit of Ecstasy mee aan te kleden. Ze is verkrijgbaar in massief zilver, verguld in goud en/of met sierlijke belichting. En ja, ze verstopt zich nog steeds achter de grille als iemand haar probeert te pikken. Overigens zijn de verlichte beeldjes tegenwoordig niet meer toegestaan. In plaats daarvan is de grille nu verlicht.

Bugatti Veyron Grand Sport L’or Blanc: porselein

Er werden geen vergaande anti-diefstalmaatregelen genomen voor de porseleinen emblemen die zich op deze Bugatti Veyron bevinden. Een Bugatti waarvan er trouwens maar één gemaakt is, speciaal voor een vermogende zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kreeg er ook een porseleinen kaviaarbakje en picknickset bij. En hopelijk ook extreem goede parkeersensoren. En een bodyguard.

Porsche 911 GT3 RS en GT2 RS: stickertjes

Wist je dat de emblemen op de voor- en achterkant van Porsche 911 GT3 RS en GT2 RS (inderdaad, de vorige generatie 911) allebei vervangen zijn door simpele 2D-stickers? Dat is gedaan om de auto zo licht mogelijk te maken. Iets met lichter is sneller. En Porsche rekent niet eens extra geld voor deze speciale emblemen. Al zou dat ook wel een beetje vreemd zijn.

Aston Martin Valkyrie: flinterdun

Aston Martin is van mening dat een sticker de op de F1-geïnspireerde Valkyrie niet waard is. Daarom draagt de auto een chemisch geëtst aluminium embleem dat slechts 70 microns dik is. ‘Dat is 30 procent dunner dan een menselijke haar, en 99,4 procent lichter dan de standaard geëmailleerde vleugel-emblemen’, aldus AM. Daarnaast moesten ze ook de kentekenplaten speciaal ontwikkelen.

Pagani Huayra: aluminium

Het Huayra-embleem is één van de weinige onderdelen van het exterieur dat niet uit gevlochten koolstofvezel bestaat. In plaats daarvan wordt het embleem vervaardigd uit een massief stuk aluminium en grondig gepolijst. Een proces dat volgens Pagani maar liefst 24 uur in beslag neemt.

Jaguar Project 7: het zonnebrilletje

Toch zijn niet alle speciale sportauto’s gezegend met smaakvolle emblemen. Neem nou de Jaguar Project 7, een conceptcar. Iemand in de ontwerpstudio stelde voor om het ‘growler’-logo aan de voorkant van een zonnebril te voorzien. En om één of andere reden is die persoon niet op staande voet ontslagen. Gelukkig ging deze uitvoering van het embleem wel de prullenbak in toen de Project 7 F-type in gelimiteerde oplage in productie ging.

Dodge Viper SRT-10: remlicht

2016 Dodge Viper ACR

Dan zijn er ook nog autofabrikanten die hun emblemen graag als bruikbare elementen inzetten. Zoals Dodge deed op de meest recente generatie van de Viper. Daarbij hebben ze het Dodge-embleem omgeruild voor een ‘Striker’-slangenkop die z’n hoektanden laat zien. En als derde remlicht dient. Vernuftig!

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear