Raar merk, dat SsangYong. Zo hoor je er jaren niets van, zo komen ze binnen een paar weken met maar liefst twéé concepts. En wat misschien nog wel raarderder is: het ziet er allemaal helemaal niet verkeerd uit ook. Terwijl we er met z'n allen juist zo aan gewend waren geraakt dat SsangYongs altijd getekend werden met de verkeerde kant van het potlood.

Maar op Genève toonden de Koreanen al de fraaie SIV-1, op de eigen Seoul Motor Show komen ze met deze LIV-1. De gelijkenis is even groot als de namen doen vermoeden; het zijn allebei SUV's (de LIV-1 is iets groter dan de SIV) met veel rondingen en nogal geprononceerde heupen, die ons ergens een beetje aan Bentley doen denken. Om de boel een beetje te chargeren: als Bentley met een van deze twee als concept voor hun SUV was gekomen, hadden ze heel wat mildere kritieken gekregen dan die ze om hun oren kregen toen ze met dat antiperistaltische misbaksel van een EXP 9 F op de proppen kwamen. 

Gaan we ooit nog iets concreets uit al dit conceptgeweld zien voortkomen? Zou zomaar kunnen. Het duidt er in ieder geval op dat SsangYong afscheid gaat nemen van het LaatMaarWaaien-design – wat we uit humor-oogpunt een tikje betreuren. Voor degenen die dat me ons eens zijn is er goed nieuws: SsangYong heeft nog zeer onlangs een ouderwets-lelijke nieuwe Rexton voorgesteld, dus de echte frisse nieuwe wind laat nog eventjes op zich wachten. 

 

Reacties

Meer van TopGear